Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nabídli ryby i síť

V Maďarsku vyhrála levice. Spolu s gratulací ale přišla z Bruselu i kázeňská výstraha. Poprvé od roku 1990 vyhrála parlamentní volby vládní koalice a po mači nebude vystřídána. Socialisté a liberálové již zahájili rokování o nové vládě a je velice nepravděpodobné, že by se nakonec nedohodli – přes místy dosti vážné rozdíly v programech obou stran.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V Maďarsku vyhrála levice. Spolu s gratulací ale přišla z Bruselu i kázeňská výstraha.

Ferenc Gyurcsány po druhém kole slaví. Poprvé od roku 1990 vyhrála parlamentní volby vládní koalice a po mači nebude vystřídána. Poprvé od pádu komunismu mezi voliči nepřevládla nespokojenost a protestní nálada, zřejmě i proto, že občané poprvé nemají pocit poutníka po cestě z kopce.

Socialisté a liberálové již zahájili rokování o nové vládě a je velice nepravděpodobné, že by se nakonec nedohodli – přes místy dosti vážné rozdíly v programech obou stran. Liberálové například chtějí rovnou daň a ve zdravotnictví systém více vzájemně si konkurujících soukromých pojišťoven. Silnější socialisté obojí odmítají. Anebo to alespoň odmítali v předvolební kampani, v níž je Fidesz neustále obviňoval, že chtějí zdravotnictví vydat do chapadel cizáckého kapitálu. „Zdraví není na prodej,“ znělo jedno z hlavních hesel Viktora Orbána.

Tím narážíme na základní problém nejenom posledních voleb, ale i celé maďarské politiky posledních let. Odhlédneme-li od sebeidentifikace stran, přinejmenším z ekonomického a sociálního hlediska lze říci, že volby paradoxně vyhrála pravice.

Dávky, ale adresně

Obě velké strany, socialisté i Fidesz, se předháněly v nezodpovědných slibech, komu a jak přilepší a dají více peněz, aniž by řekly, kde je vezmou. Byl to však Fidesz, jehož…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].