Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 10 lety

Právě v těchto dnech, jen o dekádu zpět zničila společnost Delvita při stavbě svého skladu v Rudné u Prahy unikátní naleziště osady z doby bronzové, což archeologové označili – a Respekt stejně jako jiná česká média zaznamenal – jako „ztrátu nedozírné hodnoty“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Právě v těchto dnech, jen o dekádu zpět zničila společnost Delvita při stavbě svého skladu v Rudné u Prahy unikátní naleziště osady z doby bronzové, což archeologové označili – a Respekt stejně jako jiná česká média zaznamenal – jako „ztrátu nedozírné hodnoty“. Kromě toho se výstřelem ze své kulovnice doma v Jablonci zastřelil poslanec ČSSD Vladimír Řezáč. Předvolební drama první třídy bylo na světě. Vzhledem k dopisu na rozloučenou a připravené závěti policie případ šetřila jako sebevraždu, ale Řezáčův stranický kolega a stínový ministr vnitra ČSSD Jaroslav Bašta druhý den po činu oznámil, že politika musel někdo zabít.

Vznikla samozřejmě otázka, jak to ví. „Obeznámenost poslance Bašty s případem není rozhodně vyčerpávající,“ hledal odpověď tehdejší Respekt. „V Jablonci nebyl, s policejními experty nemluvil. Kromě četby prvních útržkovitých zpráv z tisku jej k veřejnému prohlášení přiměl hlavně zážitek ze služební cesty do Jihlavy a zpět, na které jej v automobilu doprovázel právě Řezáč. ,Povídali jsme si veselé historky ze života a on mi říkal, co plánuje po volbách. Takový člověk se přece nestřílí,‘ říká Bašta. Námitku, že jako přední opoziční politik by měl mít pro tak závažné tvrzení důkazy, neuznává. A na otázku, zda by mu stejná nedůvěra k práci vyšetřovatelů zůstala i ve funkci ministra vnitra, říká: ,Ne. Jako šéf vnitra bych mohl dát pokyn, aby byl případ dotažen do konce.‘ Jak by takové pokyny v Zemanově vládě vypadaly, se lze zatím jen domýšlet. Dnes je to každopádně šedivější: ministr nemůže do šetření detektivů zasahovat o nic víc než kterýkoli běžný smrtelník.“ Řezáčova smrt nakonec opravdu skončila v šuplíku „sebevražda“. Ale i když to ČSSD ve volbách 1996 nevyšlo, o dva roky později už opravdu převzala moc a policii proměnila podle Baštovy vize. Výsledek známe.

Respekt č. 19/1996

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].