Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Limity premiéra

Od Jiřího Paroubka přišla opravdu dobrá zpráva. Premiér totiž oznámil, že chce, aby o prolomení limitů těžby uhlí na Mostecku rozhodli sami Severočeši v referendu.

Od Jiřího Paroubka přišla opravdu dobrá zpráva. Premiér totiž oznámil, že chce, aby o prolomení limitů těžby uhlí na Mostecku rozhodli sami Severočeši v referendu. Pravda, šťoural by mohl namítnout, že v Česku referendum na úrovni krajů neexistuje, a není tedy co vypisovat. Ještě větší rýpal by se dokonce vylekal, že by o něčem tak zásadním, jako je energetická politika a budoucnost státu, rozhodovalo 600 tisíc voličů v Ústeckém kraji a zbývajících 9 a půl milionu obyvatel by jen s napětím očekávalo jejich verdikt.

Tak, kde je ta dobrá zpráva? No právě tady: jestliže je premiér ochoten vypsat referendum, musí počítat i s tím, že rozhodne proti rozšíření těžby. Takže jsme konečně dostali zprávu, kterou všichni – kromě těžařské lobby – říkají už léta: rozšíření těžby není potřeba, a pokud k němu nedojde, žádný „návrat na stromy“ společnosti nehrozí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].