Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Evoluce papírových dinosaurů

Zavítáte-li v nejbližší době do Antverp, potkáte možná v městské dopravě lidi strnule zírající na tenkou obdélníkovou destičku, kterou drží v rukách. Nelekněte se, nejde o blázny ani o vyznavače nového technologického božstva. Jsou to prostě lidé, kteří si čtou noviny.

Zavítáte-li v nejbližší době do Antverp, potkáte možná v městské dopravě lidi strnule zírající na tenkou obdélníkovou destičku, kterou drží v rukách. Nelekněte se, nejde o blázny ani o vyznavače nového technologického božstva. Jsou to prostě lidé, kteří si čtou noviny.

Belgický finanční deník De Tijd začal v dubnu při hledání úspor na výdajích za papír testovat nový zobrazovací přístroj, jakousi čtečku, do níž se obsah novin nahrává přes internet. Zařízení nazvané iLiad eReader je pozoruhodné tím, že místo displeje využívá takzvaný elektronický papír. Jako byste drželi v rukou běžné noviny, ovšem v podobě, která připomíná dětskou kreslicí tabulku, a listovali jimi pomocí tlačítek. Elektronický papír přitom nabízí text ve stejné kvalitě jako papír skutečný.

Je docela dobře možné, že váš spolucestující z příměstského vlaku zapomene vystoupit. Do prohlížeče se totiž vejde celé měsíční vydání jeho oblíbeného listu (plus ještě asi 30 knih a dokumenty). Noviny navíc nemusejí zůstávat odpoledne stejné, jako byly ráno; pokud majitel čtečky disponuje bezdrátovým připojením ke světové síti, může si stahovat obsah listu průběžně se měnící dle aktuálních událostí. Jestliže se technologie rozšíří, vtipy o papírových dinosaurech, kteří nabízejí den staré zprávy, se stanou minulostí.

Někteří odborníci tvrdí, že e-papír přinese pozvolnou evoluci novin, jiní rovnou věští brzký konec tištěných médií, alespoň v té podobě, v jaké je známe dnes. Ve hře je totiž mnohem víc než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].