Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dvakrát na okraj

V Česku a okolních zemích se budou v příštích letech utrácet evropské miliardy za výstavbu dopravní infrastruktury. Investoři se houfují a připravují si pozice.
Setuza dluží státu čtyři miliardy korun. Vláda prodá dluh ve veřejné soutěži a bude požadovat minimální cenu. Je to vlastně další ze série služeb sociálních demokratů Pitrovi.

Fotografie: Mládek: Tomáši, nepřeháněj! • Autor: Respekt
Fotografie: Mládek: Tomáši, nepřeháněj! • Autor: Respekt

Ve střední Evropě, a tedy i u nás se chystá velké utrácení. A na chutné sousto si už brousí zuby i ve Španělsku a Itálii. Dokonce kvůli tomu chystají svatbu.

Minulý týden definitivně odsouhlasily své sloučení dva největší jihoevropští provozovatelé zpoplatněných dálnic, italská Autostrade a španělský Abertis. Bylo kolem toho něco obvyklého ochranářského poprasku, jelikož Italové mají pocit, že jsou slabším ve hře a Španělé jim kradou jejich rodinné dálniční stříbro, vše ale nakonec spěje do finále. Obě firmy budou dohromady vybírat mýtné na 6700 kilometrů dálnic a dohromady jim to ročně zajistí zisky blížící se 4 miliardám eur. K čemu je ale potřeba spojovat zisky z dálničních sítí?

V Česku a okolních zemích se budou v příštích letech utrácet evropské miliardy za výstavbu dopravní infrastruktury. Nové silnice, letiště a přístavy ostatně navzdory stoupajícím cenám pohonných hmot rostou po celém světě jako o závod. Investoři se houfují a připravují si pozice. Dá se čekat, že i o možnost stavět a provozovat budoucí české dálnice se zanedlouho strhne pěkná pranice.

Setuza dluží státu čtyři miliardy korun. To je dost na to, aby vláda dokázala Setuzu s její přibližně miliardovou tržní hodnotou znovu ovládnout. Tato slova pronesl loni na podzim nový ministr zemědělství Jan Mládek. Působilo to jako pevné rozhodnutí a jasná vize politika. Vláda se pokusí napravit své chyby,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].