Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rána nožem jako důkaz

Michail Chodorkovskij je i za mřížemi vystaven šikanám. Pokus o atentát dokládá, že hlavním cílem je se ho zbavit.
Osud člověka, který se provinil zejména tím, že zbohatl, a také tím, že dal najevo nesouhlas s politikou Kremlu, vyvolává obavy v celém demokratickém světě.

Michail Chodorkovskij je i za mřížemi vystaven šikanám. Pokus o atentát dokládá, že hlavním cílem je se ho zbavit.

Světlana Bachminová, bývalá vedoucí právního oddělení Chodorkovského podniku JUKOS, je zatím poslední, koho v této kauze kremelští mstitelé poslali za mříže. Jak čteme v ruském tisku, jehož reportéři vyjadřují nelíčený údiv nad neúctou k právu a nemilosrdností inscenovaného procesu, vzal soud prý v úvahu, že Bachminová má dvě malé děti, a poslal ji do pracovního tábora nikoli na devět, ale na pouhých sedm let. Soud vynesl rozsudek nad Chodorkovského spolupracovnicí jen pár dní poté, co sám Michail Chodorkovskij byl v noci ve spánku pobodán v obličeji spoluvězněm. Dvaadvacetiletý útočník jménem Kučma vypověděl, že chtěl Chodorkovskému vypíchnout oko, ale v poslední chvíli se zalekl.

Právníci poškozeného nepochybují o tom, že útok byl zinscenovaným atentátem na jejich mandanta, a dosud svobodná část ruského tisku se s nimi shoduje. Kučma jen plnil kýmsi uložené zadání. Vedení správy dotyčného tábora celou věc bagatelizuje a tvrdí, že šlo o drobnou hádku (Chodorkovskij zřejmě mluvil ze spaní) a Kučma mu prý pouze podrápal nos. Původní Kučmova výpověď jaksi zapadla. V ní atentátník totiž tvrdil, že útokem na spoluvězně, s nímž byl až dosud v dobrých vztazích, chtěl zabránit tomu, aby byl přeřazen do jiné vězeňské skupiny, neboť se bál, že by tam mohl přijít o život. Vězeňská správa poté přišla s údajně Kučmou podepsaným tvrzením, že ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].