Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Itálie ve stínu Floridy

Budou se v Itálii střídat jasně vyhraněné kabinety levice a pravice? Tak si to představovali ti, kteří preferovali anglosaskou rozhodnost před věčnou dominancí křesťanské demokracie. A stalo se.

Fotografie: V Miláně jeho AC vyhrálo derby v Lize šampionů, ale v Římě Berlusconi neuspěl. • Autor: Respekt
Fotografie: V Miláně jeho AC vyhrálo derby v Lize šampionů, ale v Římě Berlusconi neuspěl. • Autor: Respekt

Budou se v Itálii střídat jasně vyhraněné kabinety levice a pravice? Tak si to představovali ti, kteří preferovali anglosaskou rozhodnost před věčnou dominancí křesťanské demokracie. A stalo se. Před deseti lety vystřídala Prodiho levice Berlusconiho pravici, pět let poté zase naopak a nyní se souboj opakoval. Jenže výsledek z minulého pondělka připomněl spíše USA v roce 2000 a počítání hlasů na Floridě – de facto remíza.

Také v Itálii vyústila nevybíravá kampaň v ještě tvrdší hru nervů. Protagonisty nejsou jen dosavadní premiér Silvio Berlusconi a Romano Prodi, který, jak sám uznal, „zvítězil o vlas“, v řeči čísel 49,8 : 49,7%. Proto byl do hry zatažen i 85letý prezident Carlo Azeglio Ciampi, který se již těšil, že mu za pár týdnů skončí sedmiletý mandát. Berlusconi totiž porážku neuznal a požádal o kontrolu anulovaných hlasů. Není jich 48 000 jak se původně tvrdilo, ale méně než 5000, tudíž je zřejmé, že krátce po Velikonocích bude vítěz oznámen – a bude jím Prodi. Podle některých pozorovatelů se tím Berlusconi jen pokouší ovlivnit volbu nového prezidenta – garanta toho, aby nový zákon o střetu zájmů nebyl pro něj příliš tvrdý.

Navzájem se neuznáme

Účast voličů byla neuvěřitelně vysoká – 83,6%. To ale nepřekvapí, uvážíme-li, že proti sobě nestáli klasičtí političtí soupeři anglosaských demokracií. V Itálii k tomu totiž chyběl základní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].