Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zrušte naši školu, už nemůžeme

Na berlínské škole Rütli v klidu začal první vyučovací den pod policejní ochranou.“ Tato suchá zpráva agentury DPA říká mnohé. O tom, že pošťuchování mezi dětmi na německých školách se místy mění v hrubé násilí, věděli zasvěcení své.

Fotografie: Před sto lety to byla jen hra. Dnes jde o zdraví a o problémy integrace. • Autor: Respekt
Fotografie: Před sto lety to byla jen hra. Dnes jde o zdraví a o problémy integrace. • Autor: Respekt

Na berlínské škole Rütli v klidu začal první vyučovací den pod policejní ochranou.“ Tato suchá zpráva agentury DPA říká mnohé. O tom, že pošťuchování mezi dětmi na německých školách se místy mění v hrubé násilí, věděli zasvěcení své. I o tom, že žáci začínají přerůstat učitelům přes hlavu. Ostrou společenskou diskusi o příčinách násilí vyvolal až dopis učitelů z Rütli-Hauptschule ve čtvrti Neukölln, který koncem března otiskl deník Tagesspiegel. Pedagogové v něm prosí berlínský senát, tedy vládu spolkové země Berlín, o zrušení školy, neboť již nejsou schopni vést řádnou výuku: „Učitelé jsou na konci svých sil,“ shrnují v dopise, který získal pozornost i na nejvyšší politické úrovni. Normální běh školy zajistil až policejní dozor. Kde se stala chyba a jak ji napravit? K tomu má přispět zmíněná debata.

Do třídy jen s mobilem

Případ jmenované berlínské školy je pouze špičkou ledovce, podle zpráv německých médií se po prvním volání o pomoc z Neuköllnu ozvali ředitelé a učitelé dalších škol. Mluví o podobných problémech: urážení, výhrůžky a rvačky, ale také rány či bodnutí nožem. V celoněmecké debatě pak zaznívají argumenty pro zavedení přísnějších pravidel – více povinností pro žáky, více odpovědnosti pro rodiče, ale také povinnost přistěhovalců naučit se německý jazyk a respektovat pravidla hostitelské společnosti. „Pokud se cizinci nebudou chtít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].