Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kreml: a dost

Strategií vydírání a bojkotu jako by se inspirovalo Rusko. Z jeho obchodů zmizely vinné láhve z Gruzie a Moldavska, jež nasycovaly většinu trhu, a vystřídala je vína z Francie, Itálie, Ukrajiny a Bulharska.

Strategií vydírání a bojkotu jako by se inspirovalo Rusko. Z jeho obchodů zmizely vinné láhve z Gruzie a Moldavska, jež nasycovaly většinu trhu, a vystřídala je vína z Francie, Itálie, Ukrajiny a Bulharska. Proč zmizely právě nejoblíbenější značky? Jejich dovoz zablokoval hlavní hygienik a šéf Federální služby ochrany spotřebitelů Gennadij Oniščenko. Důvodem je prý vysoký obsah těžkých kovů a pesticidů. Jenže postižená vína ovládají ruský trh již deset let s nezměněným certifikátem, aniž by si kdokoli na cokoli stěžoval.

A gruzínský ministr zemědělství Michail Svimonišvili k tomu prohlásil: „Gruzie vyváží víno do 35 zemí včetně EU, USA, Japonska či Kanady a nikdy neměla sebemenší problémy s údajnými pesticidy či těžkými kovy.“ Nepřímo tak dává za pravdu názorům, že jde o mstu Gruzii a Moldavsku za politickou orientaci na EU a USA. V době, kdy Rusko předsedá skupině G8 a usiluje o členství ve Světové obchodní organizaci, která proti bojkotům bojuje, je to zajímavá zpráva.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].