Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Spravedlnost v Africe

Afrika se dočkala nadějného aktu spravedlnosti. Ve středu se ocitl v sídle zvláštního tribunálu OSN v Sieře Leone bývalý liberijský prezident Charles Taylor, jehož lidé v Libérii, Sieře Leone, Guineji či Pobřeží slonoviny organizovali převraty a páchali zvěrstva.

Fotografie: Taylore, takhle už to nepůjde. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Taylore, takhle už to nepůjde. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Afrika se dočkala nadějného aktu spravedlnosti. Ve středu se ocitl v sídle zvláštního tribunálu OSN v Sieře Leone bývalý liberijský prezident Charles Taylor, jehož lidé v Libérii, Sieře Leone, Guineji či Pobřeží slonoviny organizovali převraty a páchali zvěrstva. Jejich snad nejobecněji známým symbolem se staly mačetami usekané ruce – a sice proto, aby se podařilo vylidnit diamantonosné areály. Právě o tom, nakolik se tyto plány zdařily, vypoví Taylorovy účty a, doufejme, i on sám nyní před soudci.

Je to opravdu důležitá zpráva a dokládá, že neschází-li vůle, Afrika sama si dokáže zjednat spravedlnost. Právě před třemi lety vydal tribunál OSN na Taylora mezinárodní zatykač pro válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, ale stíhaný se nenechal rušit ve svém exilovém klidu – upřímně řečeno, nerušily ho ani nigerijské úřady. Teprve minulé pondělí večer, když se objevily náznaky možného vydání, zmizel ze své vily. Poté se v autě s diplomatickou značkou pokusil překročit hranice do Kamerunu, ale při kontrole byl zatčen. Na osobní příkaz nigerijského prezidenta Oluseguna Obasanja měl pak být ihned předán do Libérie. Této variantě se ale vzepřela nová prezidentka Johnson-Sirleafová. Prohlásila, že v její zemi ještě žije příliš mnoho Taylorových stoupenců, kteří by mohli vyvolat nepokoje, a že tudíž zatčený má být předán přímo tribunálu ve Freetownu. Což se stalo hned ve středu. Jistě,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].