Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Pro každého milovníka antikvariátů a starých knih je jedna zásadní jistota: pokud uvnitř knihy najde značku Fr. Borový, nemůže koupit špatně. František Borový je bezesporu jedna z nejvýznamnějších vydavatelských osobností české historie.

Fotografie: Zasvěcenec, který miloval literaturu. Foto archiv rodiny Fr. Borového • Autor: Respekt
Fotografie: Zasvěcenec, který miloval literaturu. Foto archiv rodiny Fr. Borového • Autor: Respekt

Pro každého milovníka antikvariátů a starých knih je jedna zásadní jistota: pokud uvnitř knihy najde značku Fr. Borový, nemůže koupit špatně. František Borový je bezesporu jedna z nejvýznamnějších vydavatelských osobností české historie. A dnes je tomu přesně sedmdesát let, co zemřel.

Lásku ke knihám a touhu po jejich vydávání zdědil Borový po svém otci, který z peněz vydělaných na rodinném statku založil malé nakladatelství v roce 1877. Vydávané knihy, především s technickou tematikou, ale příliš nešly na odbyt. Na sklonku století si otec vybral za svého nástupce Františkova bratra Josefa, který ale záhy zahynul, takže podnik převzal František.

Nejprve sbíral zkušenosti v Ottově nakladatelství, kde se nejen učil „řemeslu“, ale zároveň pilně studoval domácí i zahraniční literaturu. Brzy se z něj stal uznávaný odborník s nebývalým rozhledem. V roce 1912 prodává část rodinných polí a rozjíždí podnikání. Sází především na současné autory. Jako vůbec první vydává knihu bratrům Čapkům či Fráňu Šrámkovi.

Brzy ale přichází I. světová válka. „V době úzkosti, malomyslnosti, kdy se všechna nakladatelství vyhýbala jakémukoli riziku, pochopil F. Borový význam české literatury a nebál se riskovat,“ píše v jednom z mála existujících článků o Borovém historik Jan Gebhart. Vydavatel totiž tiskne zakázané autory a ilegálně materiály pro odboj.

Vrátíme-li se do oněch úvodem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].