Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Testem k němectví

Nové cesty k integraci přistěhovalců se hledají po celé Evropě. Se svou troškou do mlýna teď vyráží i Německo. Volker Bouffier (CDU), ministr vnitra spolkové země Hesensko, navrhuje změnu zákona pro získání německého občanství.

Fotografie: Uchazeči, kdo to je? - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Uchazeči, kdo to je? - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Nové cesty k integraci přistěhovalců se hledají po celé Evropě. Se svou troškou do mlýna teď vyráží i Německo. Volker Bouffier (CDU), ministr vnitra spolkové země Hesensko, navrhuje změnu zákona pro získání německého občanství. Dosud stačilo žít osm let v Německu, prokázat obstojnou znalost němčiny, mít dobrou pověst a na formuláři se podpisem přihlásit k liberálně-demokratickému uspořádání. Napříště, bude-li novela schválena, bude nutné vedle přísahy na ústavu vykonat i „znalostní a hodnotový test“.

Minulý týden Bouffier publikoval 100 otázek, přičemž žadatel o občanství musí správně zodpovědět alespoň polovinu z nich. Začátek je snadný. Vyjmenujte tři řeky, které protékají Německem! Český turista zajásá: No přece Labe, Ohře, Nisa. Pak přijde hudba. Který Němec zkomponoval v závěru své 9. symfonie slavnou Ódu na radost? To by ještě šlo. Jako chyták na potenciální teroristy se jeví bod: Vysvětlete pojem „právo Izraele na existenci“! To není tak prosté, jak se zdá, vždyť i mnozí politici či publicisté mají problémy s rozlišením mezinárodněprávních pojmů recognition of Israel (myšleno v konkrétních hranicích) a recognition of the Israel’s right to exist (obecně). Ale vem to nešť, stačí přece polovina správných odpovědí, tak přejděme k německému ústavnímu systému. Pro poslance v parlamentech platí „zásada volného mandátu“. Co to znamená? Hm… Že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].