Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šest bytů úředníka Musálka

V koženém křesle v kanceláři starobylého domu U minuty na Staroměstském náměstí sedí člověk, který se stará o to, aby památky staré Prahy, a pokud možno i její duch, zůstaly zachovány pro příští generace. Přitom sám svým půdním bytem zničil kus Malé Strany.

Fotografie: Jiří Musálek: Vždyť přece uspokojit potřeby je tak snadné. • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Musálek: Vždyť přece uspokojit potřeby je tak snadné. • Autor: Respekt

V koženém křesle v kanceláři starobylého domu U minuty na Staroměstském náměstí sedí člověk, který se stará o to, aby památky staré Prahy, a pokud možno i její duch, zůstaly zachovány pro příští generace. Přitom sám svým půdním bytem zničil kus Malé Strany. Jeho rukama prochází žádosti všech investorů, kteří chtějí stavět v památkové zóně. Je ale muž s takovou pověstí a budovatelskou minulostí tím pravým, který má jejich představy držet na uzdě? Nejde jen o jednoho šikovného úředníka. V sázce je to, jestli Praha zachová alespoň část svého kouzla, anebo o ně po drobných kapkách přijde kvůli skrytému kolotoči peněz.

V košilce a bez košilky

Náš pozoruhodný úředník je šéfem magistrátního útvaru s oficiálním názvem Odbor památkových kunsthistoriků, architektů a archeologů a jmenuje se Jiří Musálek. Každé ráno vychází ze své dvoupodlažní rezidence o rozloze 200 metrů čtverečních obytné plochy kousek od Pražského hradu, nasedá do terénního Opelu Frontera a vyráží přes most do své kanceláře na Staroměstském náměstí. Tam na něj čeká každodenní složka žádostí od investorů a soukromníků, kteří potřebují stavební povolení v památkové zóně. Musálek tyto žádosti pročte a rozdělí zhruba dvěma desítkám referentům svého oddělení. Jeden z bývalých referentů Respektu s podmínkou utajení identity popsal, jak v praxi systém funguje. Spis investorů, kteří by mohli svou žádost podpořit i úplatkem …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].