Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pop star zachránila Národní

Shakespearova tvorba se dělí na komedie, tragédie a historické hry. Není to však způsob jediný, jakým lze posuzovat díla alžbětinského dramatika. Můžeme je dělit také na hry málo či hojně uváděné.

Fotografie: Vzestup a pád psychicky labilního politika... Foto Bohdan Holomíček • Autor: Respekt
Fotografie: Vzestup a pád psychicky labilního politika... Foto Bohdan Holomíček • Autor: Respekt

Shakespearova tvorba se dělí na komedie, tragédie a historické hry. Není to však způsob jediný, jakým lze posuzovat díla alžbětinského dramatika. Můžeme je dělit také na hry málo či hojně uváděné. Richard III. nikdy nebyl hvězdou repertoáru, tak jak se to přihodilo Hamletovi či Romeovi. Důvodem je evidentní scénická i inscenační náročnost této hry. Vystupuje v ní na padesát postav a zobrazuje scény nejen na lodi a panovnickém dvoře, ale i na bitevním poli.

Možná i proto byl příběh zmrzačeného vévody z Glostru, který se ve své aspiraci na královský trůn nezastaví před spíláním nebesům, natož pak před ohromným množstvím politických intrik a vražd, v Národním divadle představen naposledy před sto lety s Eduardem Vojanem v titulní roli. Nyní jej ztvárnil rockový idol a celebrita jiného řádu než pouze divadelního – Richard Krajčo. Pro mnohé to byl šok, ale ne zcela oprávněný. Krajčo se již na divadelních prknech osvědčil nejen v ostravské inscenaci Shakespearova Hamleta, ale i v Hamletmaschine Heinera Müllera. V Richardu III., který měl premiéru minulý čtvrtek, jeho hvězda doslova září.

Hraj jako o život

Poněkud vypočítavou strategii Národního divadla, které na svých prknech hostí například celebrity typu Báry Basikové či Daniela Hůlky, sám režisér a šéf činohry Michal Dočekal v tomto případě vehementně popírá: „V činohře pracujeme úplně jinak. Richard Krajčo je již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].