Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Thriller 2006

Přípitky jsou vypity, projevy proneseny a řadu předsevzetí silvestrovské noci už stačil vzít ďas: je tu opět nový rok, tentokrát opatřený číslicí 2006. A my se znovu jako už tolikrát předtím snažíme nahlédnout, jaký bude.

Fotografie: Nový čas je tu, vzhůru za dobrodružstvím. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Nový čas je tu, vzhůru za dobrodružstvím. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Přípitky jsou vypity, projevy proneseny a řadu předsevzetí silvestrovské noci už stačil vzít ďas: je tu opět nový rok, tentokrát opatřený číslicí 2006. A my se znovu jako už tolikrát předtím snažíme nahlédnout, jaký bude.

Prognózy budoucího dění jsou samozřejmě vždy ošidné – jak ostatně ukázal právě uplynulý rok. Počátkem loňského ledna Respekt ve stati podobné této označil letopočet 2005 za „rok drobné práce“ a nepředpokládal v něm žádnou zásadní událost – a půl roku poté nastala po krachu referend o euroústavě největší krize v dějinách EU. Podobně pak v létě nesrovnalosti v rodinných účtech zdejšího premiéra odstartovaly jednu z nejzajímavějších a nejbouřlivějších krizí polistopadových dějin Česka. Takže pozor na prognózy, což ovšem neznamená, že se jich máme dočista vystříhat. I varovné scénáře vznikají proto, aby s nadsázkou upozornily na hrozící riziko a tím ho pomohly odvrátit.

Česko: pozor na moc

Na domácím písečku Čechy bezesporu čeká důležitý rok, minimálně proto, že budou rozhodovat o své vládě na další čtyři roky, vymění si část horní komory parlamentu a ještě zvolí krajská zastupitelstva. Takže před nimi znovu bude stát ta zapeklitá otázka: Koho volit? A bylo či nebylo by lepší, kdyby vládu místo sociálních demokratů zase na nějaký čas převzali demokraté občanští?

Nutno říci, že před čtyřmi lety vypadal volební výhled přece…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].