Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Cesta za evropským snem

Zatímco Američané staví svůj sen na pracovní morálce, Evropané na kvalitě života. A v tom vidí Rifkin jeho největší přednost.

Zatímco Američané staví svůj sen na pracovní morálce, Evropané na kvalitě života. A v tom vidí Rifkin jeho největší přednost.

Americký sen. Ustálené synonymum pro úspěch a bohatství, kterého dosáhl chuďas vlastní pílí a pomocí dobrých nápadů. Americký se mu říká proto, že ve Spojených státech bylo možné – dílem v legendách, dílem skutečně – k němu nejsnáze dojít. V tak otevřené zemi máte, pokud jste šikovní, cestu vzhůru jistou. A tak už název knihy ekonoma a publicisty Jeremyho Rifkina

Evropský sen – Jak evropská vize budoucnosti potichu zastiňuje americký sen

působí vlastně provokativně. Vždyť právě ze starého kontinentu se za podobnou vidinou utíkalo a do jisté míry stále utíká. Je možné, že by Evropa mohla být tím vysněným místem? Zajímavá otázka, tím spíše, že si ji položil Američan.

Jsou tu i úspěchy

Tuzemská debata o problémech evropských zemí či přímo Unie často vyznívá velmi jednoduše – Evropané jsou příliš leniví, chtějí vysoké důchody, sociální dávky a jiné vymoženosti. V důsledku vážně zaostávají za Spojenými státy, kde lidé pracují naplno, dovedou investovat do správných technologií a vědců. Zahoďme tedy své sociální výdobytky a vrhněme se do náruče bezchybného trhu.

A teď přichází člověk, který rozpoznává nezanedbatelné výhody Evropy: „Americký sen klade důraz na ekonomický růst, osobní majetek a nezávislost. Nový evropský sen se zaměřuje více na udržitelný vývoj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].