Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vždyť se přece známe

Krátce po volbách ovládlo zprávy z Iráku opět násilí. Koncem minulého týdne, v předvečer hlavního šíitského svátku ášúrá, si výbuchy před šíitskými mešitami v Bagdádu vyžádaly přes tři desítky mrtvých. Únosy, přestřelky a výbuchy jsou hlášeny i z dalších částí země. Nedávné parlamentní volby jsou přesto obrovským úspěchem. Nejen to, že se vůbec konaly, ale i to, že se vzápětí rozjel víceméně standardní politický proces – jejich výsledky všichni přijali a začalo dohadování o nové vládě.

Fotografie: Sistáního vyznávají stejně tak voliči jako radikálové typu Muktady Sadra. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Sistáního vyznávají stejně tak voliči jako radikálové typu Muktady Sadra. Foto archiv • Autor: Respekt

Krátce po volbách ovládlo zprávy z Iráku opět násilí. Koncem minulého týdne, v předvečer hlavního šíitského svátku ášúrá, si výbuchy před šíitskými mešitami v Bagdádu vyžádaly přes tři desítky mrtvých. Únosy, přestřelky a výbuchy jsou hlášeny i z dalších částí země. Nedávné parlamentní volby jsou přesto obrovským úspěchem. Nejen to, že se vůbec konaly, ale i to, že se vzápětí rozjel víceméně standardní politický proces – jejich výsledky všichni přijali a začalo dohadování o nové vládě.

Rozhodne Sistání

Vítězem voleb se s 48 procenty hlasů stala jednoznačně šíitská Spojená irácká aliance (UIA), která získala nadpoloviční většinu křesel v jednokomorovém parlamentu. Za koalicí stojí nejvyšší šíitský duchovní Alí Sistání (viz rámeček), který má také poslední slovo při schvalování kandidáta UIA na premiéra (s tím, že když se předáci hlavních stran v rámci UIA na kandidátovi neshodnou, vybere ho Sistání sám). Druhá skončila Spojená kurdská kandidátka, která profitovala z vysoké volební účasti Kurdů – získala 25 procent hlasů a tím také jistotu, že v budoucím Iráku už nedojde k marginalizaci Kurdů, jak tomu bylo doposud. Až třetí skončil prozatímní premiér Ijád Aláví se svou sekulární koalicí. Získal necelých 14 procent hlasů. Došlo tak k události v arabském světě ojedinělé – porážce vládnoucí strany. Možná nejsmutnější z Alávího výsledku byli Kurdové, kterým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].