Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Utopte bídu v dolarech

Více než jedna miliarda lidí na světě je tak beznadějně chudá, že jí k přežití do zítřka musí postačit jeden jediný dolar. Bohatší část světa zároveň zná recept, s jehož pomocí může extrémní bída zmizet během jediné generace. Podle profesora na Columbia University Jeffreyho Sachse se takový zázrak navíc dá pořídit docela lacino.

Fotografie: Stačí nám toho málo, ale pomůže to hodně. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Stačí nám toho málo, ale pomůže to hodně. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Více než jedna miliarda lidí na světě je tak beznadějně chudá, že jí k přežití do zítřka musí postačit jeden jediný dolar. Bohatší část světa zároveň zná recept, s jehož pomocí může extrémní bída zmizet během jediné generace. Podle profesora na Columbia University Jeffreyho Sachse se takový zázrak navíc dá pořídit docela lacino.

Buďte ambicióznější

Žít s jedním dolarem denně znamená balancovat na pokraji smrti. Extrémní chudobu doprovází hlad, choroby, život bez přístřeší, pitné vody, základní hygieny a lidských práv. Stačí jedna nemoc, jeden malý neúspěch v každodenním lopocení za obživou, a svět se hroutí. Jenom v Africe zemře každý měsíc 150 000 dětí na malárii, které umíme předcházet a kterou umíme léčit. Jedna moskytiéra ošetřená insekticidem stojí pět dolarů. Jedna dávka účinných léků přijde na dolar. Chudí nemají ani to.

Bohaté země světa jsou si tristní situace vědomy. V roce 2000 si na konferenci OSN jednomyslně stanovily Rozvojové cíle tisíciletí a slíbily jejich dosažení také zaplatit. Osm základních bodů se soustředí mimo jiné na odstranění potravinové nouze, zpřístupnění základního vzdělání pro všechny bez ohledu na pohlaví, boj s přenosnými nemocemi, jako je AIDS nebo malárie, či zajištění základní zdravotní péče pro budoucí matky. Pokud bude program určený k boji s nejkřiklavější bídou splněn, unikne do roku 2015 půl miliardy lidí z bezvýchodné pasti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].