Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ti kolegové spravedlnosti neujdou

Policejní prezident Vladislav Husák (1965) vystudoval Střední ekonomickou školu a Policejní akademii v Praze (magistr). Do služeb policie vstoupil v roce 1985: více než deset let působil v oddělení dopravních nehod, dva roky byl ředitelem Obvodního ředitelství Prahy 5, pět let zástupcem ředitele Správy hlavního města. V prosinci 2004 se stal náměstkem policejního prezidenta pro uniformovanou policii, v srpnu 2005 byl jmenován překvapivě policejním prezidentem namísto odvolaného Jiřího Koláře. Vladislav Husák je ženatý, má dvě dcery.

Fotografie: Vladislav Husák Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Vladislav Husák Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Policejní prezident

Vladislav Husák

(1965) vystudoval Střední ekonomickou školu a Policejní akademii v Praze (magistr). Do služeb policie vstoupil v roce 1985: více než deset let působil v oddělení dopravních nehod, dva roky byl ředitelem Obvodního ředitelství Prahy 5, pět let zástupcem ředitele Správy hlavního města. V prosinci 2004 se stal náměstkem policejního prezidenta pro uniformovanou policii, v srpnu 2005 byl jmenován překvapivě policejním prezidentem namísto odvolaného Jiřího Koláře. Vladislav Husák je ženatý, má dvě dcery.

„Znám řadu dobrých policajtů a bojím se o ně,“ řekl nedávno Respektu poslanec Stanislav Titz (ČSSD). „Vidím nebezpečí, že jejich nadřízení, kteří nejsou tak dobří a schopní, je budou likvidovat.“ Co vy na to jako policejní prezident? Místopředseda poslaneckého Výboru pro obranu a bezpečnost asi těžko mluví do větru.

Mrzí mě, že k tomu pan doktor přistupuje tímhle způsobem. Po mém ustavení do funkce jsme si vyjasnili pozice. On trošku přehodnotil svoje závěry, já jsem mu vysvětlil, jak by se policie měla profilovat a kam by měla směřovat. Nechystá se dál v politice působit, nicméně mi to stálo za to, abych přesvědčil člověka, který v bezpečnostní branži něco znamená.

Takže policie je podle vás celkem v pořádku. Proč tedy musel odejít váš předchůdce Jiří Kolář?

Je to pro mě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].