Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Byl Wenzl Jaksch opravdu úspěšný?

Viktor Šlajchrt popisuje Wenzla Jaksche (Neznámý otec Evropy, Respekt č. 44/2005) jako politika, jehož vize došly přes mnohá protivenství svého naplnění. Možná. Jenže vzniku sjednocené (střední) Evropy předcházelo brutální srovnání národnostních a politických hranic. Dnes odděluje Němce a Čechy (a Poláky…) jasná a oboustranně nezpochybňovaná hranice. Takovou hranici není s trochou vůle zas tak obtížné oslabit až k neviditelnosti. Kdyby byla zapotřebí, víme, kde leží. Podobně jako před třinácti lety na moravsko-slovenském pomezí. Tam kde k podobnému srovnání hranic nedošlo (bývalá Jugoslávie, ale i Severní Irsko a zčásti i Španělsko), poměry zas až tak idylické nejsou. Nebo jsou (Finsko, Belgie – s přivřením obou očí), ale nezdá se, že by na tom EU měla nějakou zvláštní zásluhu. V jejím případě bychom měli hovořit spíš o státech než o národech.

Co se případné satisfakce týče, kdo byl úspěšnější? Jaksch, který snil o sjednocení se spravedlivým přístupem k národům? Nebo Beneš, který by patrně nebyl proti za předpokladu, že Němci jako souvislé etnikum z území Československa jednou provždy zmizí?

Pavel Urban, Velim

Co Čechům chybí?

Reaguji na článek Čekání na lepší (Respekt č. 44/2005).Každý rok někdo udělá průzkum, že Češi chtějí něco nového. Určitě by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].