Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Bushův stratég v úzkých

Jen málo politických konzultantů se může pochlubit takovým zájmem médií jako Karl Rove, hlavní poradce amerického prezidenta. Právě jemu je totiž přisuzováno autorství volebních strategií, bez nichž by se George W. Bush nikdy nemohl pyšnit dvěma triumfy. Rove stojí za termínem „soucitný konzervatismus“, na němž Bush založil svoji kampaň v roce 2000, i za strategií „prezidenta-ochránce amerických hodnot“, která mu vyhrála loňské volby. Jenže teď se stal Rove cílem kritiky i v samotném republikánském táboře. Proč vlastně?

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Jen málo politických konzultantů se může pochlubit takovým zájmem médií jako Karl Rove, hlavní poradce amerického prezidenta. Právě jemu je totiž přisuzováno autorství volebních strategií, bez nichž by se George W. Bush nikdy nemohl pyšnit dvěma triumfy. Rove stojí za termínem „soucitný konzervatismus“, na němž Bush založil svoji kampaň v roce 2000, i za strategií „prezidenta-ochránce amerických hodnot“, která mu vyhrála loňské volby. Jenže teď se stal Rove cílem kritiky i v samotném republikánském táboře. Proč vlastně?

Před velkou porotou

Rove doprovází George Bushe už od jeho éry guvernéra Texasu. Ne náhodou se mu přezdívá „Bushův mozek“. Dnes v Bílém domě zastává funkci zástupce personálního šéfa a koncentruje se na politické otázky. Bude-li s vaším názorem souhlasit Rove, je velmi pravděpodobné, že s ním bude souhlasit i sám prezident a že vaši iniciativu podpoří. Bezmezná důvěra Bushe v Roveův úsudek bývá ve Washingtonu předmětem řady sarkastických vtipů.

Každý americký prezident zaměstnával poradce, jejichž názorům plně důvěřoval a vždy se za ně postavil. Bill Clinton měl Dicka Morrise, který opakovaně přispěl k znovuoživení jeho popularity. Clinton se s ním však nakonec musel rozejít, vyšlo najevo, že Morris nechával prostitutky naslouchat svým telefonickým rozhovorům s prezidentem. Téměř nikdo z prezidentských poradců však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].