Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Instantní ministr hlásí příchod

Nový ministr kultury Vítězslav Jandák připomíná drsné podnikatele, kteří se v Československu vyrojili těsně po převratu počátkem 90. let. Od listopadu 1989 prošel ve svých politických náklonnostech od krajní pravice až k ČSSD a nabyté známosti dobře zužitkoval. Především při shánění peněz na dětský filmový festival ve Zlíně, jemuž posledních osm let předsedá. Jestli své schopnosti sehnat finance přes politický kamarádšoft a mafiány kolem kasin opravdu postaví do služeb české kultury, jeho rezort bude vzkvétat jako nikdy. Ale konec legrace: Proč si Jiří Paroubek vybral právě Jandáka? Jaký dlouhodobý smysl Jandákovo jmenování má a pro koho? A hlavně: Co Jandáka čeká a jaké jsou jeho šance něco prosadit ve vládě či parlamentu?

Fotografie: Konec sázek, jdeme hrát. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Konec sázek, jdeme hrát. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Vítězslav Jandák je přes všechny své možné schopnosti jen politickou náhražkou. Ale i jako outsider může pomoci – kultuře i sám sobě.

Nový ministr kultury Vítězslav Jandák připomíná drsné podnikatele, kteří se v Československu vyrojili těsně po převratu počátkem 90. let. Od listopadu 1989 prošel ve svých politických náklonnostech od krajní pravice až k ČSSD a nabyté známosti dobře zužitkoval. Především při shánění peněz na dětský filmový festival ve Zlíně, jemuž posledních osm let předsedá. Jestli své schopnosti sehnat finance přes politický kamarádšoft a mafiány kolem kasin opravdu postaví do služeb české kultury, jeho rezort bude vzkvétat jako nikdy. Ale konec legrace: Proč si Jiří Paroubek vybral právě Jandáka? Jaký dlouhodobý smysl Jandákovo jmenování má a pro koho? A hlavně: Co Jandáka čeká a jaké jsou jeho šance něco prosadit ve vládě či parlamentu?

Jorgeho jen po převratu

Udivující je Paroubkovo vysvětlení: Jandák je prý schopný manažer a má přátele mezi světovými umělci. Proč ale pak premiér nenabídl křeslo třeba Jiřímu Bartoškovi? Je slavnější herec, z karlovarského festivalu vybudoval světový podnik, peněz umí sehnat mnohem víc a nevydává své profesionální styky se známými herci za přátelství. Serióznějším kandidátem na post ministra kultury byl ovšem Jiří Srstka. Je právník a jeho manažerská dráha v Národním divadle je pozitivní a bez skandálů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].