Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Další týden, další rekord

Fotografie: Přijdu hned – až se mi zvýší marže. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Přijdu hned – až se mi zvýší marže. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Pokud je tohle další ropná krize, tak trochu divná. Cena ropy dosáhla historického maxima 67 dolarů za barel, ve stejném čase jsou ale silnice plné aut a české rafinerie hlásí rekordní zisky. Ceny benzinu rostou pomalu a fronty u pump znají řidiči jen ze starých filmů. Jenže ropa je nejdůležitější surovinou, takže každý pohyb její ceny vzbuzuje emoce. Zatím se sice neděje nic hrozného, nejistota ale stoupá.

Nová naleziště

Proč ceny ropy rostou? Hlavní důvody jsou stále totožné: rostoucí poptávka po ropných produktech spojená s výrazným celosvětovým ekonomickým růstem (zejména díky USA a Číně). Na klidu trhům nepřidává ani situace na Blízkém východě nebo problémy ruského kolosu Jukos. Příčinu lze také hledat ve výrazném podhodnocení očekávané celosvětové spotřeby ropy ze strany nejvýznamnějších výzkumných organizací. Dlouhodobě se spotřeba ropy zvyšuje o více než 1 procento ročně, ovšem v posledních dvou letech nabrala spotřeba dvouprocentní růst, na který se producenti ropy nestačili připravit, přesněji řečeno nestihli investovat do modernizace své těžby.

S vyšší spotřebou začínají ožívat i debaty o počtu let, na něž světové zásoby vystačí. Odhady jsou nepřesné, většinou se hovoří o třiceti letech. S růstem ceny se ale zvyšuje i počet ložisek, která se dříve kvůli jejich hloubce těžit nevyplatilo. Ať už jde o kanadské písky, kde by se měl nacházet až jeden bilion barelů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].