Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Fotografie: Okolo jsou jen hory a stepi, ale zpívá se z plna hrdla. Foto Petr Dorůžka • Autor: Respekt
Fotografie: Okolo jsou jen hory a stepi, ale zpívá se z plna hrdla. Foto Petr Dorůžka • Autor: Respekt

Voda v Jeniseji je hluboko pod normálem, Sibiř letos prožívá horké léto. Fotbalový stadion vesnice Šušenskoje, v níž kdysi trávil své vyhnanství V. I. Lenin, je bohatě lemován stánky, u nichž se griluje maso, o přízeň diváků soutěží petrohradské pivovary s lokálními. Na rozdíl od českých open air festivalů tu ale nevidíte fronty na občerstvení. V široké ruské krajině stále vítězí rozlehlé prostory nad lidskými mraveništi, nejbližší velkoměsto Krasnojarsk leží 400 km severně. Směrem na jih se rozprostírají už jen hory a stepi republiky Tuva, na které navazuje mongolská poušť.

Sibiřský hudební festival Sajanské Kolco, pojmenovaný podle divokého a takřka nedotčeného pohoří Sajan, založil před dvěma lety místní podnikatel pro folklorní soubory z celé Střední Asie. Zlatý hřeb programu obvykle tvoří hrdelní pěvci z Tuvy – místní hudební tradice se ve světě proslavila a řídce osídlená republika Ruské federace má díky skupinám jako Huun Huur Tu či Yat-Kha pověst významné kulturní země.

Je vlahý podvečer, na festivalovém pódiu se po 20 minutách střídají soutěžící ansámbly. Po nich přijde hlavní program, na který v noci navážou DJové. Jedním z nich je v Anglii žijící Pákistánec Aki Nawaz, který o pár hodin později vymění Sibiř za Londýn a pak za Ostravu, kde jeho skupina Fundamental zahraje na festivalu Colours.

Nawaz není jediným západním hostem: v blízkosti pódia sedí na lavici soustředění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].