Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

UMTS přichází, revoluce nikoli

T-Mobile spustí do konce roku svůj první vysokorychlostní internet třetí generace. Pro zákazníky to ale novou kvalitu služeb znamenat nebude.

Relativně brzké spuštění UMTS, které oznámil T-Mobile minulé pondělí, téměř všechny překvapilo – dosud se předpokládalo, že jeho první vysokorychlostní připojení k internetu bude buď prostřednictvím technologie CDMA EV-DO (neboli té, kterou používá Eurotel pro svoji službu Data Express), či konkurenčního OFDM americké společnosti Flarion. Mají se tedy zákazníci na co těšit, nebo ne?

Konkurence v klidu

Pokud jde o technické parametry, které zákazníky nejvíce zajímají, pak se žádná revoluce zřejmě konat nebude. T-Mobile, a zejména dodavatel technologie americká firma IPWireless sice tvrdí, že teoreticky dosažitelná maximální rychlost stahování dat může být 2,2 Mbit za sekundu a průměrná rychlost kolem 1 Mbit. Nicméně v reálném provozu lze pro průměrného uživatele očekávat rychlost zhruba 250 kilobitů, což odpovídá bezdrátovému rychlému internetu od Eurotelu a také většině základních variant nabízeného ADSL nebo rychlého internetu prostřednictvím kabelových televizí.

Na rozdíl od současného CDMA používaného Eurotelem by ale mělo být možné pro různé uživatele nastavovat různé přenosové rychlosti a díky tomu zaručit určitý standard a tím také odlišit nabídku pro jednotlivé skupiny zákazníků. Nové verze CDMA to však budou umět také.

Další vlastností, jež může zajímat zejména…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].