Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Prý musí do Číny. Ale proč?

Neví o ní podnikatelé. Neumí o ní informovat tisková mluvčí. V programu premiéra zveřejněném na webových stránkách vlády ji nenajdete. Tahle cesta českého premiéra se připravovala hodně narychlo a je obestřena mlčením.

Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt

Neví o ní podnikatelé. Neumí o ní informovat tisková mluvčí. V programu premiéra zveřejněném na webových stránkách vlády ji nenajdete. Tahle cesta českého premiéra se připravovala hodně narychlo a je obestřena mlčením.

Česko – Čína 5:0

Na telefonu je poradce předsedy vlády Ivan Buš-niak – bývalý velvyslanec v Srbsku a spoluautor proslulé česko-řecké iniciativy proti útoku NATO na Miloševičovu Jugoslávii, který má teď v Paroubkově týmu na starost vztahy s cizinou. Proto veškeré pátrání po smyslu nejnovější zahraničně-politické aktivity českého premiéra nakonec nevyhnutelně končí právě v jeho mobilu. Byť nejde o Balkán, ale o návštěvu Číny přifařenou náhle k dávno naplánované oficiální návštěvě Japonska, nemá hovor s Bušniakem valný úspěch. Pan poradce je pro veřejnost zaneprázdněn, v jakékoli dohledné době zaneprázdněn bude a k plánované cestě nesdělí až do úterního odletu celé výpravy žádné podrobnosti. Zahaleno tajemstvím zůstává i složení delegace. Musí to být tedy pořádně důležitá mise. „Máme cestu do Asie a Čína je stejně daleko,“ vysvětluje s vypětím sil chvátající Ivan Bušniak. „Jedeme tam posoudit bilaterální vztahy s důrazem na jejich ekonomicko-obchodní stránku.“ Tak to tedy je.

Čeští předsedové vlád, ministři i současný prezident jezdí do Čínské lidové republiky rádi. Tak rádi, až to v některých českých znalcích čínské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].