Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Návštěva v nejlepší nemocnici

Léčí se tu hvězdy showbyznysu, fotbalisti i prezidenti – a jsou nadšení. A co když do Vojenské nemocnice v Praze zavítá normální člověk? Náš reportér si to vyzkoušel.

Čekárna je plná lidí. Davem občas prosviští fantom v bílém plášti se svazkem klíčů v ruce a s intenzivně zamyšleným výrazem ve tváři. Lidé mlčí, jen čas od času si někdo sám pro sebe potichu zakleje. To když do ordinace samozřejmou chůzí a přede všemi vejde další úředník ve vojenské uniformě. Celebritu žádnou nevidět. Asi chodí jinudy. Naposledy se tu významné osobnosti včetně prezidenta Václava Klause procházely po chodbě před třemi týdny. To byla velká sláva: Vojenská nemocnice dostala jako první špitál ve východní Evropě mezinárodní certifikát kvality. „Zdejší lékaři a personál by měli sloužit jako vzor pro ostatní,“ prohlásil při té příležitosti Paul van Ostenberg, ředitel organizace Joint Commission International, která certifikáty vydává. A potěšený šéf Vojenské nemocnice Štefan Brunclík pak do kamer sdělil, že tady u nich ve Střešovicích „se změnila celá filozofie přístupu k pacientovi“ a že nejtěžší pro lékaře a sestry bylo „začít pacienty respektovat jako partnery“.

Všichni v čekárně se na to partnerství těšíme, ale za dveřmi si dávají na čas. Po pár hodinách čekání začínají lidé ztrácet nervy. „Vy si klidně odejdete na oběd, když je nás tu tolik,“ vykřikne někdo na fantóma ze sádrovny, který se náhle zjevuje mezi námi. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].