Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kam se skrylo 300 neschopných

Ve vzrušených přestřelkách provázejících rozpad vlády to blesklo jako zpráva zásadní důležitosti: chod republiky na ministerstvech prý mají v rukách neschopní lidé, jejichž jedinou kvalifikací je partajní knížka. Tajemství vynesli na světlo lidé z ČSSD a prozradili i viníka: všechny ty „stovky“ teplých vládních místeček rozdala svým věrným lidová strana. Podrobnější průzkum ale nakonec přináší nečekaný objev.

Nejdůležitější věc

Zkoumání nesmyslného čísla ukazuje zajímavou věc: politici jsou schopni tvrdit sebevětší hloupost a novináři to po nich opakují.

Ta informace se objevila z ničeho nic a najednou byla všude na titulních stranách: po rozpadu vlády bude z ministerstev nucen odejít zástup neschopných úředníků držených zde podle politického klíče lidovou stranou. Jejich počet se různil – Mladá fronta psala o „stovkách“, Hospodářské noviny o třech a televize Nova o čtyřech stech potrefených. A Lidové noviny označily v redakčním komentáři odhalení jejich zbytečné existence za „nejdůležitější informaci“ vzešlou ze současné vládní krize. Pokud by ve státním aparátu existovala tak početná armáda nekvalifikovaných, jen za politickou odměnu dosazených parazitů, byl by to jistě alarmující signál. Jenže kde se ty tři až čtyři stovky tak najednou vzaly? Dá se to vůbec nějak spočítat a ověřit?

Na základě koaličních dohod mají vládní strany nárok na post náměstků tam, kde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].