Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ústava: konec naschválů

vobrazek_518.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_518.jpeg • Autor: Respekt

Česká pozice v Bruselu sílí. Tedy alespoň pozice potížistů, kteří jsou na štíru s administrováním vlastní země. Důkazem je schvalování evropské ústavy: čas se krátí a jediní Češi zatím neumí odpovědět na dvě základní otázky – kdy a jak chtějí evropskou ústavu schvalovat. Navíc dohoda parlamentních stran, které musí rozhodnout, zatím není ani na obzoru.

Ústavu schválil Evropský parlament loni 28. října a stanovil dva roky na ratifikaci. Přitom už samotné hlasování evropských poslanců přiřadilo Česku pozici černého koně: celá koalice byla pro, celá opozice proti, což se nestalo v případě žádné jiné země. Přitom tahle ostrá dělící linie dodnes znemožňuje pokročit dál. Politici mluví o referendu, na jeho termínu a způsobu vyhlášení se ale neumí dohodnout. A rovněž dosud nezačala ani informační kampaň.

Předně: český právní řád s referendem nepočítá, nelze jej tedy jen tak vyhlásit. Příslušný zákon musí schválit parlament. V tuto chvíli existují dva návrhy. Jeden vládní o obecném referendu. Pokud by byl přijat, vláda spojí rozhodování o ústavě s příštími parlamentními volbami. Přijetí obecného referenda ale dlouhodobě blokuje ODS a stejně je tomu díky její síle v Senátu i teď. Občanští demokraté ale sepsali vlastní návrh jednorázového referenda jen pro účel hlasování o ústavě, které by se mohlo konat letos na podzim. ODS v něm ustoupila od dříve prosazované klauzule o povinné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].