Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mlynářova přísně tajná vina

Ministrovi hrozí až osm let vězení, Nikdo mi nic neřekl, tvrdí Mlynář, Policie obviní ministra až v dubnu. Už jen těchto pár titulků napovídá, že se přes Česko minulý týden přehnala další mediální bouře. Přes nejasný původ byla velmi intenzivní a také zmatek, který po sobě zanechala, je větší než obvykle. Tomu se však nelze divit. Nestává se každý den, aby represivní složky demokratického státu samy od sebe do novin roztroubily, že se chystají obvinit člena vlády – ale že ještě neví kdy a z jakého vlastně zločinu.

Fotografie: 5. dubna bude obviněn. Ale který rok? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: 5. dubna bude obviněn. Ale který rok? Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Roste podezření, že informace o „budoucím obvinění“ ministra informatiky zrazují úředníci novinám proto, aby zmátli veřejnost.

Ministrovi hrozí až osm let vězení, Nikdo mi nic neřekl, tvrdí Mlynář, Policie obviní ministra až v dubnu. Už jen těchto pár titulků napovídá, že se přes Česko minulý týden přehnala další mediální bouře. Přes nejasný původ byla velmi intenzivní a také zmatek, který po sobě zanechala, je větší než obvykle. Tomu se však nelze divit. Nestává se každý den, aby represivní složky demokratického státu samy od sebe do novin roztroubily, že se chystají obvinit člena vlády – ale že ještě neví kdy a z jakého vlastně zločinu.

Zamést stopy

Většině čtenářů denního tisku musel druhý březnový týden pořádně zamotat hlavu. Ještě než se stačili pořádně zorientovat ve skandálu kolem podnikání manželky premiéra a pochopit, jakou směnku a od koho vlastně měla nebo neměla zdanit manželka předsedy lidovců, vyřítil se na ně z titulních stránek další politický průšvih: „Policie obviní ministra Mlynáře“. Ti, které nadpis zlákal ke čtení, ovšem zjistili zarážející věc: že totiž vůbec není jasné, z čeho vlastně policie a státní zástupce ministra „hodlají obvinit“ – a proč to říkají dřív veřejnosti než jemu. Na tyto maličkosti se úřadům podařilo neodpovědět celý týden. Přesto ale jindy mlčenliví úředníci častovali média…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].