Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

S vědomím jasného konce

JAN HADRAVA se narodil roku 1955 v Ostrově nad Ohří. Studoval textilní průmyslovku ve Dvoře Králové a poté pracoval v závodě Krajka v Libavském Údolí, v kulturním středisku v Sokolově, později jako zásobovač a dělník. Na konci 70. let založil s přáteli poetický klub, kde se četli zakázaní autoři, čímž si vysloužil zájem StB. Po listopadu 1989 byl mluvčím Občanského fóra v Sokolově a byl kooptován do Národního shromáždění. Deset let byl starostou města Loket. Od roku 2000 zasedá v Senátu za Unii svobody, jejímž členem je od roku 1998. Je místopředsedou senátního klubu, členem výboru pro záležitosti EU a šéfem komise pro krajany žijící v zahraničí. Minulý týden odešel z předsednictva Unie svobody, protože neprošel jeho návrh na odchod z vlády. Je ženatý, má dvě dcery.

Fotografie: Jan Hadrava. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hadrava. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

JAN HADRAVA se narodil roku 1955 v Ostrově nad Ohří. Studoval textilní průmyslovku ve Dvoře Králové a poté pracoval v závodě Krajka v Libavském Údolí, v kulturním středisku v Sokolově, později jako zásobovač a dělník. Na konci 70. let založil s přáteli poetický klub, kde se četli zakázaní autoři, čímž si vysloužil zájem StB. Po listopadu 1989 byl mluvčím Občanského fóra v Sokolově a byl kooptován do Národního shromáždění. Deset let byl starostou města Loket. Od roku 2000 zasedá v Senátu za Unii svobody, jejímž členem je od roku 1998. Je místopředsedou senátního klubu, členem výboru pro záležitosti EU a šéfem komise pro krajany žijící v zahraničí. Minulý týden odešel z předsednictva Unie svobody, protože neprošel jeho návrh na odchod z vlády. Je ženatý, má dvě dcery.

Proč jste odešel z předsednictva své strany?

Protože si myslím, že Unie svobody má odejít z vlády. Zvlášť potom, co se její premiér Gross omluvil za to, že neumí mlžit tak dobře jako jiní politici.

Vy sám jste ale ještě nedávno prohlásil, že vás Grossova aféra nezajímá.

Nejdřív jsem té kauze nechtěl ani věřit. Pak jsem si říkal, že v demokratické společnosti funguje samočisticí proces. Tedy, že si lidé prostě politika, který udělal vážnou chybu, už příště nezvolí, nebo že on sám odejde. Navíc se mi nelíbilo, kolik moralistů najednou začalo zvedat prst. Nechtěl jsem se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].