Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Filmy

V českém filmu pevně zakořenil pojem „tragikomický“ – vše má být zároveň veselé i tragické, groteskní i existenciálně závažné. Podobnými slovy inzeruje svůj nejnovější počin i režisér Tomáš Vorel. Jeho film Skřítek, který má premiéru tento čtvrtek, je prý „pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací“. Sledujeme v něm vesnickou rodinku, kterou si divák možná bude pamatovat z Vorlova staršího filmu Cesta z města – tentokrát se ovšem přestěhovala do maloměsta. Otec (Boleslav Polívka) tu vzplane láskou ke statné řeznici (Marika Procházková) a matka (Eva Holubová) dělá vše pro to, aby ho v rodině udržela. Jejich dcera (Anna Marhoulová) se špatně učí a má neustále problémy s třídním profesorem (Tomáš Hanák) a neduživý syn (Tomáš Vorel jr.) vytrvale vzdoruje otcovu přání, aby se stal řezníkem, vyznává totiž vegetariánství, marihuanu a anarchii. A k tomu všemu se tu stále motá jakýsi skřítek.

vobrazek_473.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_473.jpeg • Autor: Respekt

V českém filmu pevně zakořenil pojem „tragikomický“ – vše má být zároveň veselé i tragické, groteskní i existenciálně závažné. Podobnými slovy inzeruje svůj nejnovější počin i režisér Tomáš Vorel. Jeho film Skřítek, který má premiéru tento čtvrtek, je prý „pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací“. Sledujeme v něm vesnickou rodinku, kterou si divák možná bude pamatovat z Vorlova staršího filmu Cesta z města – tentokrát se ovšem přestěhovala do maloměsta. Otec (Boleslav Polívka) tu vzplane láskou ke statné řeznici (Marika Procházková) a matka (Eva Holubová) dělá vše pro to, aby ho v rodině udržela. Jejich dcera (Anna Marhoulová) se špatně učí a má neustále problémy s třídním profesorem (Tomáš Hanák) a neduživý syn (Tomáš Vorel jr.) vytrvale vzdoruje otcovu přání, aby se stal řezníkem, vyznává totiž vegetariánství, marihuanu a anarchii. A k tomu všemu se tu stále motá jakýsi skřítek.

•••

Asijský film zažívá velkou expanzi a v poslední době se dostávají do módy koprodukce, v nichž Američané dodávají kapitál a Asiaté vše ostatní. Takovou genezi má také velkofilm Klan létajících dýk, za nímž stojí proslulý čínský režisér Zhang Yimou. Píše se rok 895, čínská vláda je totálně zkorumpovaná a mezi lidmi roste popularita tajemného bojového klanu, který bohatým bere a chudým dává. Úřady vydávají příkaz polapit vůdce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].