Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Film

Od minulého týdne promítají česká kina nový film Emira Kusturici Život je zázrak. Odehrává se v zapadlé bosenské vesnici v roce 1992 krátce před vypuknutím války. Z Bělehradu se tam pryč od civilizace odstěhoval inženýr Luka se svou ženou, operní zpěvačkou Jadrankou a synem Milošem. Jakoby hluchý a slepý ke stále častějším příznakům začínající války se Luka rozhodne postavit do zapadlé vesnice železnici. Po čase ale i sem dorazí válka a syn Miloš musí narukovat do armády. Vzápětí Jadranka od Luky utíká s maďarským muzikantem a Miloš upadá do zajetí. Luka marně čeká na návrat své ženy a z letargie jej probouzí až muslimská zajatkyně Sabaha, do které se zamiluje. Nový milostný vztah ale netrvá dlouho: při výměnách zajatců má být Sabaha vyměněna za syna Miloše. Luka se opět ocitá v tragické citové pasti.

vobrazek_431.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_431.jpeg • Autor: Respekt

Od minulého týdne promítají česká kina nový film Emira Kusturici Život je zázrak. Odehrává se v zapadlé bosenské vesnici v roce 1992 krátce před vypuknutím války. Z Bělehradu se tam pryč od civilizace odstěhoval inženýr Luka se svou ženou, operní zpěvačkou Jadrankou a synem Milošem. Jakoby hluchý a slepý ke stále častějším příznakům začínající války se Luka rozhodne postavit do zapadlé vesnice železnici. Po čase ale i sem dorazí válka a syn Miloš musí narukovat do armády. Vzápětí Jadranka od Luky utíká s maďarským muzikantem a Miloš upadá do zajetí. Luka marně čeká na návrat své ženy a z letargie jej probouzí až muslimská zajatkyně Sabaha, do které se zamiluje. Nový milostný vztah ale netrvá dlouho: při výměnách zajatců má být Sabaha vyměněna za syna Miloše. Luka se opět ocitá v tragické citové pasti.

•••

Silný baladický příběh na pozadí neklidných dějin poloviny 20. století slibuje nový film režiséra Milana Cieslara Krev zmizelého, který přichází do kin tento čtvrtek. Scénář napsal spisovatel Vladimír Körner a navazuje v něm na silnou dramatickou linii české kinematografie reprezentovanou třeba Vláčilovým snímkem Adelheid. Hrdinkami jsou matka a dcera, které spolu postupně procházejí martyriem druhé světové války, vyhnání Němců, komunistických represí, až jejich životní pouť dozní kdesi v požáru občanské války v Kongu. Film slibuje výpravnou historickou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].