Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Tajemství Madety odhaleno

Ministerstvo zemědělství má další problém: neumí vysvětlit, proč za naprostého utajení koncem roku prodalo státní podíl v největší tuzemské mlékárně Madeta České Budějovice. To ale není jediná zarážející věc. Vypadá to, že nový majitel Madety je u ministerských úředníků natolik v oblibě, že se sami snaží odstranit i konkurenty firmy.
Dva dny před Štědrým večerem se státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, jehož jediným akcionářem je Palasův úřad, potichu zbavil svých 36 procent v Madetě. Obchod prošel na druhý pokus: již předloni Palasův předchůdce Jan Fencl prodal státní podíl v Madetě jihočeskému družstvu Jih za 82 milionů, jenže celý kšeft tehdy vyvolal bouři nevole, protože družstevníci nejenže nabízeli o polovinu méně než další zájemci, ale ani neměli na zaplacení a teprve sháněli peníze. Jedním z kritiků obchodu byl tehdy i Palas a krátce po nástupu do ministerské funkce stihl ještě prodej podílu v Madetě zastavit.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Ministerstvo zemědělství má další problém: neumí vysvětlit, proč za naprostého utajení koncem roku prodalo státní podíl v největší tuzemské mlékárně Madeta České Budějovice. To ale není jediná zarážející věc. Vypadá to, že nový majitel Madety je u ministerských úředníků natolik v oblibě, že se sami snaží odstranit i konkurenty firmy.

Státní není státní

Dva dny před Štědrým večerem se státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, jehož jediným akcionářem je Palasův úřad, potichu zbavil svých 36 procent v Madetě. Obchod prošel na druhý pokus: již předloni Palasův předchůdce Jan Fencl prodal státní podíl v Madetě jihočeskému družstvu Jih za 82 milionů, jenže celý kšeft tehdy vyvolal bouři nevole, protože družstevníci nejenže nabízeli o polovinu méně než další zájemci, ale ani neměli na zaplacení a teprve sháněli peníze. Jedním z kritiků obchodu byl tehdy i Palas a krátce po nástupu do ministerské funkce stihl ještě prodej podílu v Madetě zastavit.

O rok a půl později, už pod jeho taktovkou, se udála stejně podezřelá repríza. Zmíněný podpůrný a garanční fond za naprostého utajení prodal akcie Madety Jihlavské mlékárně. O prodeji nevěděly ani firmy, které o státní podíl usilovaly už v roce 2002. Fond totiž nevyhlásil výběrové řízení. „Chtěli jsme zabránit tomu, aby se Madety chopili finanční investoři, kteří by nemysleli na budoucnost podniku a jen z něj tahali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].