Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Poločas v Bukurešti

Až půjdou v neděli Rumuni k druhému kolu prezidentských voleb, budou mít na výběr ze dvou mužů. První, současný premiér Adrian Nastase (54), předseda dosud vládnoucí postkomunistické sociální demokracie (PSD), nosí dobře padnoucí obleky, je jedním z nejbohatších rumunských politiků a voličům slibuje „prosperitu pro všechny a boj s chudobou“. Druhý, primátor Bukurešti Traian Basescu (53), lídr opoziční středopravé Demokratické aliance (DA), sloužil dvanáct let na moři, odkud si přinesl rázné vyjadřování i jednání, na předvolebních plakátech salutuje a v jeho receptu na dobrou budoucnost stojí boj proti korupci a zavedení rovné daně.

Kromě hádanky, koho si voliči vyberou, je zde ale ještě jedna otázka: Nemůže se v Rumunsku opakovat ukrajinský scénář? Ještě před týdnem by byl takový dotaz přitažený za vlasy. Jenže poslední listopadová neděle, kdy se spolu s prvním kolem prezidentských voleb konaly i volby do obou komor rumunského parlamentu, ukázala, že země, která hodlá na jaře 2007 vstoupit do Unie, má vážné problémy s pravidly standardního demokratického volebního klání.

Plakáty v Hirošimě

Autobus se skupinou zahraničních novinářů vjíždí do okrajové části Pitesti, dvousettisícového města asi sto deset kilometrů na západ od Bukurešti. „Před lety jsem tady bydlela, tuhle čtvrť nazývají Hirošima,“ říká třicátnice Ioana Avadaniová, ředitelka bukurešťského Centra nezávislé žurnalistiky. To proto, že se místní navzájem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].