Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Usáma bin Mareš dopaden

Čeští policisté v boji s terorem zavětřili důležitou stopu: karikaturista Štěpán Mareš, který před krajskými volbami vyvěsil v Třebíči billboard s tváří Usámy bin Ládina a sloganem „I já to myslím upřímně“, se podle nich dopouští propagace terorismu. Rozjelo se vyšetřování a státní zástupce oznámil, že Marešův osud předává do rukou politologa Zdeňka Zbořila, jenž má vyhotovit znalecký posudek. Dá se předpokládat, že Mareš nakonec Guantanámu unikne, protože Zbořil se už nechal slyšet, že nejde o trestný čin, jen satiru „za hranicí obecné slušnosti“.

Přesto po téhle švejkovské historce zůstává pachuť. Od vyhlášení války s teroristy západní společnost úzkostlivě sleduje, zda mocenské složky nevyužijí „válečný stav“ jako záminku k omezování občanských svobod. Čeští policisté prozatím dokázali, že nedokáží rozlišit legraci od výzvy k násilí, takže se máme opravdu na co těšit.

A ještě jedna věc. Ve stejném týdnu, kdy šli policisté po Marešovi, vyhrožovali na hrobě masového vraha Klementa Gottwalda komunističtí mládežníci spolu s šéfkou pražské buňky KSČM novou revolucí, kdy dnešní demokraty „přejde smích“. V policii to jako obvykle žádnou potřebu vyšetřovat nevyvolalo. Je ostatně pohodlnější servilně pronásledovat kreslíře, který zesměšňoval kampaň pana premiéra, než si pozvat na výslech stále mocnější bolševiky.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].