Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda mezi eutanazií a vzkříšením

Kdo by to řekl, že úvahy o předčasných volbách se objeví tak brzy po nástupu Stanislava Grosse k moci. Nejmíň to asi čekala samotná ČSSD. Vždyť se přece už od léta snaží získat si popularitu zvyšováním platů a odsouváním nepříjemných rozhodnutí. Leč nepomohlo to – a prohrát v jednom roce troje volby je vážné varování. Ještě vážnější je však očividná defenzivní bezradnost, do níž teď kabinet a jeho premiér upadli. Takže opravdu: nebylo by pro tuto zemi výhodnější, kdyby Grossova vláda nečekala na svůj řádný konec za dva roky a poroučela se rovnou?

Fotografie: Kdyby něco, tak heslo je ODS – Odcházím Do Showbusinessu. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Kdyby něco, tak heslo je ODS – Odcházím Do Showbusinessu. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Kdo by to řekl, že úvahy o předčasných volbách se objeví tak brzy po nástupu Stanislava Grosse k moci. Nejmíň to asi čekala samotná ČSSD. Vždyť se přece už od léta snaží získat si popularitu zvyšováním platů a odsouváním nepříjemných rozhodnutí. Leč nepomohlo to – a prohrát v jednom roce troje volby je vážné varování. Ještě vážnější je však očividná defenzivní bezradnost, do níž teď kabinet a jeho premiér upadli. Takže opravdu: nebylo by pro tuto zemi výhodnější, kdyby Grossova vláda nečekala na svůj řádný konec za dva roky a poroučela se rovnou?

Špidla bez Špidly nefunguje

Předčasné volby jsou selháním politiky a mají být až poslední možností. Jsou ale chvíle, kdy mohou jedině prospět. Třeba v dobách opoziční smlouvy, kdy vládnutí ČSSD s podporou ODS zabředlo do nekontrolovaného klientelismu, utrácení a devastace zahraničních vztahů se spojenci. Nastala taková situace i nyní?

Když v létě 2002 sestavoval Vladimír Špidla dnešní koalici, budil oprávněné naděje: podporoval myšlenku spojené Evropy, slíbil zlepšení politické kultury, byl antikomunista, měla to být „nejzelenější“ vláda v historii. K tomu po čase přibylo poznání, že musí zastavit hospodaření s čím dál většími dluhy, nastartované za Zemana.. To vše byl solidní plán a dlouho si zasluhoval podporu.

Teď se ale ukazuje, že ideje vlády stály do značné míry na svrhnutém Špidlovi. Nový kabinet se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].