Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hrdí estébáci, spojte se

Nejzajímavější příspěvek do smíření s minulostí vyhlášeného prezidentem Klausem přinesl zatím policejní plukovník Martin Kotlan (36). „Jsem hrdý na obě části své kariéry, tu předlistopadovou i tu současnou,“ oznámil jeden z nejvýše postavených policistů země v Lidových novinách. Vzhledem k tomu, že před listopadem sloužil u pohotovostního pluku zabývajícího se mlácením prodemokratických demonstrantů a u StB, která je rovnou zavírala, nabízejí se tři otázky. Na co je vlastně plukovník Kotlan z doby před listopadem hrdý, proč je na to hrdý a zda je tato hrdost nějak společnosti nebezpečná.

Fotografie: Prostě služebník těch nahoře. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Prostě služebník těch nahoře. Foto ČTK • Autor: Respekt

Nejzajímavější příspěvek do smíření s minulostí vyhlášeného prezidentem Klausem přinesl zatím policejní plukovník Martin Kotlan (36). „Jsem hrdý na obě části své kariéry, tu předlistopadovou i tu současnou,“ oznámil jeden z nejvýše postavených policistů země v Lidových novinách. Vzhledem k tomu, že před listopadem sloužil u pohotovostního pluku zabývajícího se mlácením prodemokratických demonstrantů a u StB, která je rovnou zavírala, nabízejí se tři otázky. Na co je vlastně plukovník Kotlan z doby před listopadem hrdý, proč je na to hrdý a zda je tato hrdost nějak společnosti nebezpečná.

Strážce baráku

Martin Kotlan nastoupil k policii v září 1987 a do března 1989 sloužil v pohotovostním pluku. Zrovna v té době prošla jednotka jedním ze svých nejslavnějších nasazení: během Palachova týdne v lednu 1989 rozháněla demonstranty přicházející do centra Prahy pokojně žádat o propuštění politických vězňů, svobodu svědomí a svobodné volby. Na jaře 89 pak Kotlan nastoupil do odboru Státní bezpečnosti, který zajišťoval ochranu veřejných činitelů. „To byla jakási nástupní stanice pro budoucí estébáky. Na druhou stranu tam byli naveleni mladí kluci, kteří chtěli sloužit u veřejné bezpečnosti a byli rádi, když si tento povinný rok pod StB odkroutili a dostali se na nějaký okrsek. Záleželo na tom, kdo si vybral jakou kariéru“ vzpomíná dlouholetý příslušník StB Jan…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].