Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

vobrazek_2077.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_2077.jpeg • Autor: Respekt

Na Slovensku se letos na podzim rozběhl zajímavý pokus, jak rozšířit řady čtenářů kvalitní literatury. V pozadí sice nestojí ani tak bohulibá osvěta, jako pragmatická touha jedněch novin posílit svou pozici na trhu – o to větší dopad ale může projekt v praxi mít.

Jeden ze dvou nejčtenějších nebulvárních deníků SME převzal nápad, který má patentován globální mediální koncern Media Sat a úspěšně už jej ozkoušely některé západoevropské státy. O co jde? Stručně řečeno o možnost koupit si spolu s novinami v průběhu 40 týdnů 40 knih. Díla to nejsou ledajaká. Jde o zlatý fond světové literatury 20. století. Z nabídky cca 200 titulů, na které má koncern pro tento účel nakoupená autorská práva, si regionální vydavatel vybere a několik knih doplní z národních bestsellerů. Čtenáři, kteří si jeho list předplatí, získávají automaticky nárok na nákup celého souboru. Předplatné ale není podmínkou, také trafikanti k novinám nabízejí každý týden ke koupi jednu knihu. Za velmi výhodných 185 korun (průměrná cena vázané knihy je na Slovensku zhruba o 100 korun vyšší) si tak může kdokoli vybudovat nebo doplnit svoji knihovnu prvotřídní literaturou. Neprodané zbytky knižní nabídky by měl vydavatel po uplynutí prodejního týdne podle licence zničit.

Na Slovensku začala akce Světová knihovna SME 18. října, a první kniha se rozdávala jako lákadlo zdarma. Během pondělí si lidé rozebrali 150 tisíc kusů Jména…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].