Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vláda vykouřila chudobu

Zpráva amerických klimatologů, že koncentrace kysličníku uhličitého rostly v posledních dvou letech z dosud neznámých důvodů podstatně rychleji, spustila alarm i ve zdejších médiích. Podle uznávaných kapacit totiž hrozí, že při současném trendu budeme čelit ničivým výkyvům počasí už v příštích dvaceti letech. Shodou okolností se ve stejné době vyslovila k hrozbě skleníkových plynů i vláda Stanislava Grosse. Oznámila, že Česko, které patří v produkci CO2 ke světovým rekordmanům, jej nyní bude vypouštět ještě více. Musí, protože kdyby se tak nestalo, hrozil by podle tuzemských průmyslníků zemi propad životní úrovně a chudoba.

Fotografie: V Bruselu se ukáže, pane kolego. (Ministři Ambrozek – vlevo – a Urban.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: V Bruselu se ukáže, pane kolego. (Ministři Ambrozek – vlevo – a Urban.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Zpráva amerických klimatologů, že koncentrace kysličníku uhličitého rostly v posledních dvou letech z dosud neznámých důvodů podstatně rychleji, spustila alarm i ve zdejších médiích. Podle uznávaných kapacit totiž hrozí, že při současném trendu budeme čelit ničivým výkyvům počasí už v příštích dvaceti letech. Shodou okolností se ve stejné době vyslovila k hrozbě skleníkových plynů i vláda Stanislava Grosse. Oznámila, že Česko, které patří v produkci CO2 ke světovým rekordmanům, jej nyní bude vypouštět ještě více. Musí, protože kdyby se tak nestalo, hrozil by podle tuzemských průmyslníků zemi propad životní úrovně a chudoba.

Propočty a komplikace

Když Brusel na jaře požádal vládu, aby oznámila, kolik oxidu uhličitého dovolí v příštích letech zdejším podnikům vypustit, vyzývaly ji zelené organizace, ať nutí podniky ke snížení současných emisí. Přestože Česko dnes vypouští podstatně méně CO2 než za komunistů, v přepočtu na hlavu to je pořád ještě 12,5 tuny ročně, nejvíce v celé EU, zněl jejich argument. Ambrozkův úřad jej ale odmítl a rozhodl sestavit limit, který bude ke zdejším podnikům vstřícný, ale zároveň dá najevo, že emise skleníkových plynů představují vážný problém, a do budoucna se tudíž jejich snižování nelze vyhnout. Ministerstvo vládě navrhlo, aby velkým podnikům po příští tři roky dovolila vypouštět o desetinu CO2 více než dosud – tedy rovnou stovku milionů tun…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].