Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vysoká hra komisařů

Bruselští úředníci žalují mocné členské státy, hlásaly titulky kontinentálního tisku minulý týden poté, co se Evropská komise rozhodla obrátit ve sporu o takzvaný Pakt stability, tedy pravidla rozpočtové kázně států eurozóny, na soud. Krok komisařů vzbudil bouřlivé reakce jeho zastánců i odpůrců a stal se mediální senzací.
První závěr je možné udělat hned: Komise ukázala, že je strážkyní platných dohod a neváhá jít kvůli nim do střetu i s protivníky těžké váhové kategorie. To je dobrá zpráva. Jenže tím není řečeno vše.

Fotografie: Komisař pro měnové otázky Solbes. Foto AP • Autor: Respekt
Fotografie: Komisař pro měnové otázky Solbes. Foto AP • Autor: Respekt

Bruselští úředníci žalují mocné členské státy, hlásaly titulky kontinentálního tisku minulý týden poté, co se Evropská komise rozhodla obrátit ve sporu o takzvaný Pakt stability, tedy pravidla rozpočtové kázně států eurozóny, na soud. Krok komisařů vzbudil bouřlivé reakce jeho zastánců i odpůrců a stal se mediální senzací.

První závěr je možné udělat hned: Komise ukázala, že je strážkyní platných dohod a neváhá jít kvůli nim do střetu i s protivníky těžké váhové kategorie. To je dobrá zpráva. Jenže tím není řečeno vše.

Precedens

Připomeňme, co se vlastně stalo. Loni v listopadu předložila Evropská komise Radě EU složené z ministrů financí návrh, jak by měly Francie a Německo snížit deficit svých rozpočtů. Tyto dvě země se totiž právě chystaly porušit jednu ze zásad Paktu stability: zahájit už třetí rok hospodaření se schodkem státní kasy přesahujícím 3 % HDP. Paříž s Berlínem nebyly ochotné podstoupit navrženou rozpočtovou dietu a s pomocí hlasů dalších zemí – Itálie, Irska, Řecka, Belgie atd. – „pozastavily platnost“ celého paktu. Tím se vyhnuly také disciplinární proceduře včetně miliardových sankcí, které by jinak oběma státům hrozily. Komise na popud svého člena Pedra Solbese požádala právní oddělení o analýzu, jestli byl postup ministrů oprávněný, a to řeklo, že ne. Takže minulé úterý komisařský sbor rozhodl, že podá na Radu EU žalobu, kde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].