Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nečekaný úder BSE

Fotografie: Kdo se chce ještě nakazit? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo se chce ještě nakazit? Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Lidská forma nemoci šílených krav opět nepříjemně překvapila. Ve Velké Británii se dosavadní poznatky o této nemoci postavily na hlavu: objevil se případ člověka, který se nakazil chorobou prostřednictvím transfuze. A to se dosud považovalo téměř za vyloučené. Navíc nakažený patřil mezi šedesátiprocentní většinu Britů, kterým dodnes odborníci slibovali klidný spánek, protože jim nemoc nehrozila. Všechny dosavadní oběti této nevyléčitelné choroby totiž měly stejný druh genu, který v lidském těle ovlivňuje náchylnost k infekcím. Poslední nakažený ale překročil hranice navzdory tomu, že měl díky genovému fondu patřit mezi „nenakazitelné“.

Tyto informace jsou podobně průlomové, jako když se před deseti lety ukázalo, že při konzumaci mozku „šílené krávy“ se lidé mohou nakazit smrtelným onemocněním označovaným jako nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy choroby (nvCJD).

Nejhorší možnost

Zpráva o novém případu poplašila zejména Velkou Británii, protože se odhaduje, že miliony Britů zkonzumovaly miliony infikovaných hovězích mozků. Kolik z nich se nakazilo, zůstává záhadou. Choroba se totiž připravuje k finálnímu smrtícímu úderu dlouhé roky. Prozatím padlo nvCJD za oběť 148 lidí. Je to jen příslovečná špička ledovce? A jak velký tenhle „ledovec“ asi je? První odhady se pohybovaly kolem tři čtvrtě milionu nakažených lidí. Později byl strop odhadů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].