Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Muž má vydělávat peníze, aby uživil rodinu, a žena se musí starat o děti. Češi se z tohoto tradičního rozdělení rolí dostávají jen těžko. Podle analýzy sociologického ústavu a údajů ministerstva práce je dnes na rodičovské dovolené jen jedno procento mužů. A ani tato necelá tisícovka průkopníků to ve většině nedělá z přesvědčení, ale z ekonomické nutnosti. Průzkum sociologům a socioložkám ukázal, že ve většině rodin s mužem na rodičovské dovolené má žena prestižnější, a tedy i lépe placené místo. „Tam, kde je pozice partnerů víceméně srovnatelná, se dá usuzovat, že se rozhodují rovněž podle toho, pro koho je v dané chvíli situace ,zůstat doma s dítětem‘ méně výhodná (z hlediska udržení si pracovního místa či pozice, případně získání místa nového), možná častěji než jen ryze podle vnitřní motivace a odhodlání mužů samých,“ píše socioložka Hana Maříková. Téměř polovina otců, kteří zůstávají s dětmi doma, žije v Praze.

Odchod na rodičovskou dovolenou mužům komplikuje navíc fakt, že česká společnost se na toto počínání dívá s nepochopením. Například dvaapadesát procent obyvatel se podle průzkumu CVVM domnívá, že muži se nechtějí starat o své děti, protože by se jim okolí posmívalo. A tři čtvrtiny Čechů si myslí, že ti, co jdou na rodičovskou, tak činí jen z ekonomických důvodů.

•••

A jaké stereotypy o mužích a ženách se děti učí ve školách? Zajímavou analýzu jejich učebnic udělala studentka liberecké pedagogické fakulty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].