Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zásilka z říše zla

Nabízí se klasické klišé: na adresu občanů severokorejské tyranie přišla jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Během minulého úterka a středy dorazila do Soulu historicky dosud největší skupina severokorejských uprchlíků – skoro 460 lidí. Tak to tu ještě nebylo. Jenže tato dobrá zpráva není podložena tím, že by Pchjongjang uvolnil pouta svých obyvatel, ale pouze skutečností, že cestovní možnosti severokorejských uprchlíků již déle se ukrývajících v Číně se zlepšily – bylo možné prchat zejména přes Vietnam. Samotná hranice mezi Severní Koreou a Čínou, kruciální překážka pro utečence, má ještě tužší ostrahu než dříve, jak se vyslovují příslušní experti ve světových médiích. A to je ta špatná zpráva.

Jenom je nerozčilit

Pro útěk z nejhoršího režimu světa existuje tento recept: nejprve překonat hranici do Číny, pak se tam pokud možno nenápadně skrývat, ale přitom vydělat peníze pro jakž takž bezpečný přechod do země, která na rozdíl od Číny neuzavřela se Severní Koreou dohodu o vydávání uprchlíků. Takovou zemí je – pro leckoho překvapivě – především Vietnam, stát sice rovněž komunistický jako Severní Korea i Čína, ale umožňující těmto lidem bezpečný odlet směrem Soul. Ten skýtá nejlevnější a relativně nejbezpečnější trasu. Tak se to alespoň ukázalo v minulém týdnu.

Samotná vláda v Soulu se k uprchlíkům chová mírně řečeno zdrženlivě. Rozhodně nevidíme obdobu rozděleného Německa za studené války, kdy každý emigrant z Východu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].