Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Řeklo by se, že není o čem přemýšlet. Používání recyklovaného papíru by se mohlo stát stejně samozřejmou součástí našeho života jako auta na bezolovnatý benzin. V éře počítačů se přece papír používá jen na chvíli – rychle něco vytisknout, překopírovat a brzy zase zahodit. Sběrový papír je levnější, navíc výroba nového je energeticky náročná, produkuje skleníkové plyny, zapáchá a špiní řeky. Přesto je tu problém: recyklovaný papír se v českých kancelářích ne a ne prosadit. Na vině je stále hlavně jeho špatná pověst.

V Česku tvoří sběrový papír z celkové spotřeby papíru (cca 1 mil. tun ročně) asi 40 %, v Německu jde zhruba o 70 %. Cestu vzhůru začátkem letošního roku přibrzdilo přeřazení do jiné sazby DPH z 5 na 19 %. Pořád lze ale recyklovaný papír koupit v obchodech o pětinu levněji a k velkým propagátorům patří ministerstvo životního prostředí (MŽP), které přechodem na šetrnější papír šetří statisíce ročně. Přesto ho ale velká většina zdejších úřadů nenásleduje.

Nejsilnější protiargument tkví v kopírkách a tiskárnách, kterým tento papír údajně škodí. Jenže sami dodavatelé techniky se v názoru na věc různí. „Námi používaný recyklovaný papír žádným způsobem nezkracuje životnost strojů, nevede k jejich zvýšenému opotřebení a nezvyšuje spotřebu toneru,“ říká například Pavel Králíček ze společnosti NEPA, distributora kopírovacích strojů SHARP. „Obecně platí, že recyklovaný papír je prašnější, zanáší tedy optiku a vnitřní části stroje. Jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].