Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Palasův úřad šetří policie

Vypadá to, že bezstarostná jízda ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) skončila. Zatímco ještě na Silvestra se mohl radovat, jak mu jeho šachy se sedmisetmilionovou zakázkou na stavbu Agrární platební agentury prošly u vlády i opozice, hned na Nový rok nastala nečekaná zrada. Do věci se vložili detektivové z protikorupční policejní služby s tím, že tenhle bez soutěže upečený obchod smrdí úplatkářstvím a je třeba se mu pořádně kouknout na zoubek.

Fotografie: Vykroutí se z toho? Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Vykroutí se z toho? Foto: ČTK • Autor: Respekt

Vypadá to, že bezstarostná jízda ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) skončila. Zatímco ještě na Silvestra se mohl radovat, jak mu jeho šachy se sedmisetmilionovou zakázkou na stavbu Agrární platební agentury prošly u vlády i opozice, hned na Nový rok nastala nečekaná zrada. Do věci se vložili detektivové z protikorupční policejní služby s tím, že tenhle bez soutěže upečený obchod smrdí úplatkářstvím a je třeba se mu pořádně kouknout na zoubek.

Rozděl a panuj

Varování, že na Palasově ministerstvu něco zásadně neklape, dorazilo do Česka před třemi měsíci ústy evropského komisaře pro zemědělství Franze Fischlera. Ačkoli jeho tehdejší diplomatická nóta neobsahovala víc než jen technicky znějící připomínku, že pokud Česko „nezrychlí“ práce na takzvané Agrární platební agentuře, nebudou zdejší zemědělci po vstupu do Unie dostávat peníze z bruselských fondů, v zainteresovaných kruzích to vzbudilo údiv. A nejen kvůli hrozbě ztráty čtrnácti dotačních miliard. Jak je možné, že jsme najednou pozadu v budování instituce, za jejíž přípravu nás Unie ještě krátce před Palasovým nástupem do funkce naopak chválila? Díky Fischlerově signálu tak vypluly na povrch podrobnosti o mnohasetmilionové zakázce, která nese všechny známky úplatkářství.

Stručně řečeno: ministr Palas předloni v létě nastoupil do křesla za situace, kdy bylo Česko v rychlosti příprav agentury mezi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].