Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bez duše nic nedokážeme

JERZY KŁOCZOWSKI (nar. 1924) patří k předním polským historikům. V letech 1941–44 byl členem odbojové Zemské armády (zúčastnil se mj. varšavského povstání). Po válce studoval na univerzitách v Poznani a v Toruni, od roku 1950 přednášel na Katolické univerzitě v Lublinu, v Oxfordu, na Sorbonně, v Princetonu a dalších univerzitách v Evropě i Americe. Je členem vědeckých institucí doma i ve světě, spolupracovníkem řady odborných historických časopisů. Autorsky a editorsky se podílel na vydání přibližně šesti set odborných publikací. Od roku 1991 působí jako ředitel Institutu pro středovýchodní Evropu v Lublinu.

Fotografie: Jerzy Kloczowski. Foto Miloš Doležal • Autor: Respekt
Fotografie: Jerzy Kloczowski. Foto Miloš Doležal • Autor: Respekt

Rámeček

JERZY KŁOCZOWSKI (nar. 1924) patří k předním polským historikům. V letech 1941–44 byl členem odbojové Zemské armády (zúčastnil se mj. varšavského povstání). Po válce studoval na univerzitách v Poznani a v Toruni, od roku 1950 přednášel na Katolické univerzitě v Lublinu, v Oxfordu, na Sorbonně, v Princetonu a dalších univerzitách v Evropě i Americe. Je členem vědeckých institucí doma i ve světě, spolupracovníkem řady odborných historických časopisů. Autorsky a editorsky se podílel na vydání přibližně šesti set odborných publikací. Od roku 1991 působí jako ředitel Institutu pro středovýchodní Evropu v Lublinu.

Konec rámečku

Před časem vyzvali filozofové Jürgen Habermas a Jacques Derrida k novému definování „evropské myšlenky“. Přišli také s tezí o „tvrdém jádru“ Evropy, které by mělo vyznačovat směr i novým členům Unie.

To není vůbec nová myšlenka. Praha, Krakov, Budín a další střediska byly ve středověku skutečně něčím jako periferií Evropy. Jenže zkoumání periferií bývá leckdy nejzajímavější. Vezměte si 16. století: dění v tomto prostoru je pro historiky mnohem důležitější než dění v západní části kontinentu, která se zmítala v náboženských válkách. Jenže pokud někdo má za to, že Evropa vznikla až v 18. století…

To si někdo myslí?

V dnešních debatách o evropské identitě se skutečně objevuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].