Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Krvavá Duha nad Gazou

V pásmu Gazy skončila vojenská operace s idylickým názvem „Duha“. Byla to ve skutečnosti jedna z nejmohutnějších akcí izraelské armády za posledních několik let. Poslední srovnatelnou byl „Obranný štít“ v Džanínu v roce 2002. Záminkou k té současné byla smrt 13 izraelských vojáků během velmi krátké doby. Zabití vojáků však vyvolalo na straně Jeruzaléma ještě tvrdší reakci než v případě sebevražedných atentátů na civilisty.

Fotografie: Palestinská žena hledá úkryt v okamžiku, kdy se v ulicích Rafáhu ozvala střelba. Foto:  Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Palestinská žena hledá úkryt v okamžiku, kdy se v ulicích Rafáhu ozvala střelba. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

V pásmu Gazy skončila vojenská operace s idylickým názvem „Duha“. Byla to ve skutečnosti jedna z nejmohutnějších akcí izraelské armády za posledních několik let. Poslední srovnatelnou byl „Obranný štít“ v Džanínu v roce 2002. Záminkou k té současné byla smrt 13 izraelských vojáků během velmi krátké doby. Zabití vojáků však vyvolalo na straně Jeruzaléma ještě tvrdší reakci než v případě sebevražedných atentátů na civilisty.

Jak zničit tunely

Oficiálním cílem byla likvidace tunelů, jimiž se pašují zbraně a výbušniny z Egypta do Gazy. Premiér Ariel Šaron se však zároveň chopil šance odvrátit pozornost od neúspěšného referenda ve vlastní straně Likud.

2. května její členové rozhodovali o plánu jednostranného stažení z Gazy spojeného s evakuací tamějších židovských osad – a většina straníků plán zamítla. Přitom pokud by se referendum konalo na celostátní úrovni, plán by prošel většinou přes 70 %, jak ukazují průzkumy. Většina Izraelců pokládá osady v Gaze za zbytečné.

Armáda se zaměřila hlavně na Filadelfský koridor, pásmo podél izraelsko-egyptské hranice včetně města Rafáh. Právě pod ním jsou vybudovány tunely, jimiž se do Gazy dostával vojenský materiál. Při „Duze“ zahynulo celkem 58 Palestinců, mezi nimiž nebyli jen ozbrojenci, ale i mnoho civilistů včetně osmi dětí. Izraelci ztratili dalších sedm vojáků.

Hlavní kontroverze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].