Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Washington pod palbou

Už přes dva týdny Spojenými státy otřásá skandál, za nímž stojí armáda, dosud vždy hrdý symbol Ameriky. Ponižující a nelidské zacházení s iráckými vězni v bagdádské věznici Abú Ghraíb zahýbalo americkou společností v míře nevídané. TV zprávy začínají informacemi o dalším vývoji skandálu, deníky na titulních stránkách přinášejí nové a nové fotografie týrání vězňů, tématu věnují většinu času i debaty v rádiích. Vražda obchodníka Nicholase Berga jako odplata za zacházení s iráckými vězni minulý týden tuto smutnou atmosféru v americké společnosti ještě umocnila.

Fotografie: Donald Rumsfeld: Dělali jsme chyby, ale Pentagon se je ututlat nesnažil. Foto Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Donald Rumsfeld: Dělali jsme chyby, ale Pentagon se je ututlat nesnažil. Foto Getty Images • Autor: Respekt

Už přes dva týdny Spojenými státy otřásá skandál, za nímž stojí armáda, dosud vždy hrdý symbol Ameriky. Ponižující a nelidské zacházení s iráckými vězni v bagdádské věznici Abú Ghraíb zahýbalo americkou společností v míře nevídané. TV zprávy začínají informacemi o dalším vývoji skandálu, deníky na titulních stránkách přinášejí nové a nové fotografie týrání vězňů, tématu věnují většinu času i debaty v rádiích. Vražda obchodníka Nicholase Berga jako odplata za zacházení s iráckými vězni minulý týden tuto smutnou atmosféru v americké společnosti ještě umocnila.

Bushova administrativa se poprvé za své působení dostala pod přímou palbu ze všech stran – od demokratů, od řady kongresových republikánů i od médií. George Bush, který nerad přiznává chyby, se dokonce musel omluvit arabské veřejnosti i celému světu za to, jak americká armáda zachází s iráckými vězni.

Brzy začnou procesy

Pentagon okamžitě zahájil šest různých vyšetřování, sedm osob čelí obvinění z trestných činů podle vojenských zákonů, dalších sedm – včetně vyšších důstojníků – bylo zatím podrobeno jen administrativnímu řízení. První vojenské procesy se dokonce připravují už na příští týden. Kongresmani se nejvíce rozčilují na Pentagon za to, že nebyli o týrání iráckých vězňů informováni dříve a že se o všem dozvěděli až z médií, přitom Červený kříž už loni několikrát informoval Pentagon o možných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].