0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí15. 5. 20045 minut

Washington pod palbou

Už přes dva týdny Spojenými státy otřásá skandál, za nímž stojí armáda, dosud vždy hrdý symbol Ameriky. Ponižující a nelidské zacházení s iráckými vězni v bagdádské věznici Abú Ghraíb zahýbalo americkou společností v míře nevídané. TV zprávy začínají informacemi o dalším vývoji skandálu, deníky na titulních stránkách přinášejí nové a nové fotografie týrání vězňů, tématu věnují většinu času i debaty v rádiích. Vražda obchodníka Nicholase Berga jako odplata za zacházení s iráckými vězni minulý týden tuto smutnou atmosféru v americké společnosti ještě umocnila.

Fotografie: Donald Rumsfeld: Dělali jsme chyby, ale Pentagon se je ututlat nesnažil. Foto Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Donald Rumsfeld: Dělali jsme chyby, ale Pentagon se je ututlat nesnažil. Foto Getty Images
Fotografie: Donald Rumsfeld: Dělali jsme chyby, ale Pentagon se je ututlat nesnažil. Foto Getty Images • Autor: Respekt

Už přes dva týdny Spojenými státy otřásá skandál, za nímž stojí armáda, dosud vždy hrdý symbol Ameriky. Ponižující a nelidské zacházení s iráckými vězni v bagdádské věznici Abú Ghraíb zahýbalo americkou společností v míře nevídané. TV zprávy začínají informacemi o dalším vývoji skandálu, deníky na titulních stránkách přinášejí nové a nové fotografie týrání vězňů, tématu věnují většinu času i debaty v rádiích. Vražda obchodníka Nicholase Berga jako odplata za zacházení s iráckými vězni minulý týden tuto smutnou atmosféru v americké společnosti ještě umocnila.

Bushova administrativa se poprvé za své působení dostala pod přímou palbu ze všech stran – od demokratů, od řady kongresových republikánů i od médií. George Bush, který nerad přiznává chyby, se dokonce musel omluvit arabské veřejnosti i celému světu za to, jak americká armáda zachází s iráckými vězni.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Brzy začnou procesy

Pentagon okamžitě zahájil šest různých vyšetřování, sedm osob čelí obvinění z trestných činů podle vojenských zákonů, dalších sedm – včetně vyšších důstojníků – bylo zatím podrobeno jen administrativnímu řízení. První vojenské procesy se dokonce připravují už na příští týden. Kongresmani se nejvíce rozčilují na Pentagon za to, že nebyli o týrání iráckých vězňů informováni dříve a že se o všem dozvěděli až z médií, přitom Červený kříž už loni několikrát informoval Pentagon o možných…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc