Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Na kameni kámen

Jsou památky v Praze zdevastované, nebo se po revoluci situace změnila k lepšímu? O tom se v Respektu již nějakou dobu diskutuje. Na první pohled se zdá být odpověď jasná: fasády jsou krásně upravené a září novými barvami. To je ale tak všechno. Za touto potěmkinovskou vesnicí totiž nezůstává z historických konstrukcí těchto staveb prakticky nic.

Vybourat, přestavět

Připomeňme si nejprve, jak se rekonstruovalo za komunismu. Jako ukázkový příklad může posloužit gotický dům U Zvonu na Staroměstském náměstí. Vnitřek je ve jménu „obnovy původního stavu“ celý vykuchaný: namísto barokní klenby je dnes v přízemí kazetový strop ze železobetonu, přičemž betonová je i kamufláž náznaku někdejších gotických dřevěných trámových stropů v obou patrech. Nádherný barokní krov se odvezl na smetiště, takže dnes korunuje stavbu betonový rádoby gotický ochoz kolem dlátové střechy, jejíž konstrukce je z metrových ocelových I profilů.

Že by se něco takového dnes již stát nemohlo? Omyl. Právě v těchto dnech se například chystá přestavba v historických kasárnách na Náměstí Republiky, a pokud investor s projektantem svůj názor prosadí, zbude z nich prakticky jenom čelní stěna.

Investor tu získal budovu ideální pro hromadné ubytování, vlastně s hotovou hotelovou dispozicí. Stavba je navíc provedena velmi kvalitním, téměř pevnostním způsobem – každý pokoj má svou klenbu. To se ovšem současnému majiteli vůbec nehodí. Chce zde udělat komerční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].